„Inne” borówki

    Plantpress

    Amerykańscy konsumenci przyzwyczajeni już do smaku i wyglądu owoców tradycyjnych odmian borówki wysokiej szukają nowości. Podążając tym śladem hodowcy z USA tworzą nowe lub sięgają po zapomniane odmiany tego gatunku, aby urozmaicić rynek tych owoców.

    [envira-gallery id=”40370″]

    Ostatnio karierę za oceanem rozpoczęły 4 takie kreacje wyselekcjonowane przez Marka K. Ehlenfeldta ze stacji doświadczalnej w Chatsworth w New Jersey, zajmującej się tworzeniem i testowaniem odmian borówek i żurawiny.

    ‘Pink Lemonade’ to być może borówka o najładniejszych owocach – uważa M. Ehlenfeldt. Krzewy owocują umiarkowanie, a różowe jagody tej odmiany są jędrne, błyszczące, średniej wielkości, słodkie i z lekkim owocowym aromatem. Dojrzewają w terminie średnio późnym do późnego (w New Jersey zwykle w drugiej połowie lipca). Odmiana trafiła na rynek w 2007 r. i wzbudziła duże zainteresowanie rynku amatorskiego. Doceniono ją za nowatorską barwę owoców oraz dekoracyjność krzewów, które mogą być wykorzystywane także jako rośliny ozdobne w ogrodach. Choć kreacja uznawana jest za amatorską, nietypowy kolor owoców skłania już producentów do jej uprawy na niewielką skalę także na plantacjach towarowych.

    ‘Razz’ to borówka, która ma zaskakiwać smakiem owoców. Jagody tej odmiany mają mieć malinowy posmak niepodobny do tego u żadnej ze znanych odmian borówki wysokiej. ‘Razz’ jest odmianą niejako odkrytą ponownie, gdyż powstała w 1934 r. Wtedy jednak uznano ją za nieprzydatną do uprawy na skalę komercyjną ze względu na zbyt miękkie i nietrwałe owoce. W 2011 r. stacja doświadczalna z New Jersey przywróciła ją z powrotem na rynek, upatrując w niej kandydatkę dla producentów owoców sprzedających je na niewielką skalę (np. dla coraz popularniejszych w USA plantacji, na których klienci sami zbierają owoce – tzw. pick-your-own) oraz dla ogrodników amatorów.

    ‘Sweetheart’ może być perfekcyjną odmianą dla tych, którzy chcą mieć zarówno owoce na początku sezonu, jak i pod jego koniec. Jagody ‘Swetheart’ są jędrne, średnie do dużych i bardzo smaczne (nawet po długim przechowywaniu). Główny okres ich dojrzewania przypada w New Jersey na drugą połowę czerwca, ale krzewy mogą zakwitać powtórnie i owocować także jesienią, choć w tym okresie tworzą już o wiele mniej owoców. Krzewy tej odmiany (trafiła na rynek w 2010 r.) uznano za przydatne zarówno na plantacje towarowe, jak i do uprawy amatorskiej.

    ‘Cara’s Choice’ przez fascynatów borówki wysokiej uznawana jest za odmianę o najsmaczniejszych owocach – bardzo słodkich, średniej wielkości i aromatycznych. Chociaż poziom plonowania jest zaledwie umiarkowany (zbiory są średnio o 35% niższe niż u standardowej odmiany ‘Bluecrop’), odmiana ta oferuje producentom niewątpliwą zaletę – jej owoce pozostawione na krzewach nie tracą jakości i smaku nawet przez kilka tygodni po dojrzeniu. Można je więc zbierać dłużej, np. omijając okresy nadpodaży na rynku. W New Jersey owoce odmiany ‘Cara’s Choice’ dojrzewają w połowie sezonu. Odmiana ta trafiła na rynek w 2000 r.

    fot. 1–4 Mark Ehlenfeldt, ARS USDA

    Na podstawie American Research Magazine, 9/2012