1200x200_hortitech_plantpress

Test skrobiowy. Aplikacja dla sadowników

Test skrobiowy, zwany jest też indeksem skrobiowym, jest najprostszą i najbardziej uniwersalną metodą określania stopnia dojrzałości owoców. Dzięki temu może być z powodzeniem wykorzystywany...

Maliny „eko”: letnia czy jesienna?

Maliny z plantacji ekologicznych mają coraz większe znaczenie w produkcji ogrodniczej. Efektem wysokich cen owoców oraz zwiększającego się popytu jest technologia ich uprawy na...

‘Rave’ – nowa odmiana jabłoni

Po siedemnastu latach prac zespół naukowców z Uniwersytetu Minnesota nadał komercyjną nazwę wyhodowanej przez siebie odmianie. Podczas prac nad nią nosiła kryptonim MN55. ‘Rave’ jest...

Jabłka: kolorowe lub jednobarwne

Wybarwianie się owoców to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w którego trakcie powstają barwniki zwane flawonoidami - w jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest...

Szarkę – sposobem. Nawet dwoma

Z szarką śliw jest jak z koniem u ks. Chmielowskiego („koń jaki jest każdy widzi”). Jej szkodliwość – też widać gołym okiem. Także, czy...

Czarne porzeczki na Lubelszczyźnie. Wizyta przedstawicieli IBA

Lubelszczyzna to polskie zagłębie uprawy czarnej porzeczki. Odwiedzenie tutejszych plantacji pozwala ocenić, jak zapowiada się tegoroczny sezon. Z tej okazji skorzystali przedstawiciele delegacji IBA...

Po VI Letnich Pokazach Czereśniowych

Chociaż bieżący sezon nie jest rokiem czereśniowym, na wczorajszych VI Letnich Pokazach Czereśniowych stawiło się ponad pięciuset sadowników zainteresowanych uprawą tego trudnego w naszych...

Woda – niezbędna w sadach

Przebieg pogody, w związku z bardzo niskimi opadami, powoduje konieczność nawadniania większości upraw. Czy podawanie wody w sadach jest potrzebne, czy są okresy krytyczne,...

Wizyta u tych, którzy mają w tym roku czereśnie

W dniach 25-27 czerwca  grupa polskich i ukraińskich producentów czereśni odwiedziła sady czereśniowe w Holandii. Podczas tego wyjazdu szkoleniowego sadownicy wysłuchali także zaleceń doradcy...

Grusze na nowej podkładce ‘Pigwa Q-Eline’

W związku ze zmianami preferencji konsumentów mającymi wpływ na decyzje zakupowe owoców, w tym głównie jabłek i gruszek, wiele zmian musi także zajść w...

Najnowsze

Precyzyjniejsze przerzedzanie

Mechaniczne przerzedzanie kwiatów na drzewach owocowych wprowadzono około dwadzieścia lat temu. Dzisiaj służące do tego urządzenie Darwin, choć nie spełnia może idealnie oczekiwań sadowników, ...

47 procent mniej śliwek w Niemczech

Plony śliwek w Niemczech będą tym roku o 47 proc. niższe niż w roku 2016 i wyniosą 19 900 ton - informuje serwis Freshplaza....

Wzrasta spożycie soków

Najnowsze badania pokazują, że pijemy coraz więcej soków, zarówno owocowych jak i warzywnych, a także jemy więcej musów. Trzyletnia kampania promocyjno-informacyjna „Soki i musy...