Fruit Logistica 2017: rekordowa frekwencja w jubileuszowym roku

Ponad 3000 firm z 86 krajów pod jednym dachem, ponad 70.000 gości z ponad 130 krajów. Zaś w globalnej branży – ponad dwa miliardy ton owoców i warzyw wyprodukowanych w 2016. To obszar tegorocznych targów Fruit Logistica. Niemcy są oficjalnym krajem partnerskim obchodzących swoje 25 lecie targów.


Fruit Logistica została zainicjowana w 1993 roku, wzięło w niej wtedy udział 100 wystawców. W 2017 roku, po raz pierwszy, ich liczba przekroczyła pułap 3000. Ponad 70.000 nabywców i gości z ponad 130 krajów po raz kolejny ma możliwość zapoznania się z ofertami wystawców, nowościami branżowymi, wymiany informacji.

W roku jubileuszowym kraj gospodarz jest po raz pierwszy także krajem partnerskim. To potwierdzenie dobrze znanego faktu, że Niemcy stanowią największy rynek konsumentów w Europie. Ale istnieje również rosnący popyt na świeże produkty eksportowane przez Niemcy. To zainteresowanie wynika z rygorystycznie kontrolowanej jakości produktów niemieckich i wiarygodności partnerów handlowych w kraju. Jednocześnie, wejście Niemiec na nowe rynki jest promowane przy wsparciu niemieckiego Federalnego Ministerstwa Żywności i Rolnictwa (BMEL).

Według najnowszych danych opublikowanych przez Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) w Bonn, w 2016 roku na świecie wyprodukowano około 1,23 mld ton warzyw (bez melonów) i około 800 mln ton owoców. Prawie 10 % światowej produkcji owoców i 4 warzyw sprzedawano w stanie świeżym w handlu transgranicznym. UE osiągnęła w 2016 roku zbiory owoców w wysokości około 38,2 mln ton, 3% niższej niż w poprzednim roku. Oczekuje się, że zbiory warzyw w UE w ubiegłym roku osiągną około 63,5 milionów ton, co stanowić będzie nieznaczny wzrost – o 1% w porównaniu z rokiem 2015.

Według szacunków AMI oraz Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech zbiory owoców w 2016 roku wyniosły około 1.320.000 ton, co odpowiada mniej więcej ich ilości sprzed roku. To znacznie mniej niż rekord ustanowiony w 2014 roku, kiedy to zebrano 1,49 mln ton. Jak wynika z danych AMI, produkcja warzyw w Niemczech (w 2016 roku) wzrosła o więcej niż 2% – do 3,5 mln ton. Wzrost ten wynika głównie ze wzrostu areału ziemi pod uprawy. Podobnie jak w poprzednim roku, zbiory były nieco poniżej średniej.

Przeciętne niemieckie gospodarstwo domowe zakupiło w 2016 roku 160,4 kg świeżych owoców i warzyw (88,7 kg świeżych owoców, 71,7 kg świeżych warzyw). Najpopularniejszymi gatunkami owoców w Niemczech są jabłka, banany i pomarańcze, a wśród warzyw pomidory, marchew i cebula. W Niemczech nieznacznie wzrosły wydatki na żywność i napoje( o około 1%), wzrost cen owoców i warzyw (w tym ziemniaków) był nieco poniżej 6%. Gospodarstwa domowe dokonywały zakupu owoców i/lub warzyw średnio 86 razy w roku, a więc znacznie częściej, niż raz na tydzień.

za: fruitlogistica.de

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here