XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców

    0
    28

    Data/Czas
    19/09/2017 – 20/09/2017

    Lokalizacja
    Hotel Intercontinental
    ul. Emilii Plater 49
    Warszawa, Poland


    Organizatorzy: KUPS i AIAM5 (International Alliance of Associations and Movements „5 a day”)

    Program:
    19 września (wtorek):
    08:00 – 10:30 – Otwarcie i powitanie gości
    10:30 – 10:40  – Podpisanie Deklaracji ustanowionej w czasie General Assembly AIAM5
    10:40 – 11:00  – Czas dla mediów
    11:00 – 11:30  – Przerwa kawowa
     
    PANEL 1 (11:30 – 13:30) Polityka agrarna wyzwaniem w kontekście zrównoważonej produkcji, ochrony środowiska, wyżywienia ludności oraz zapobiegania chorobom niezakaźnym, ze szczególnym uwzględnieniem produkcji owoców i warzyw
    11:30 – 11:50 – Polityka Unii Europejskiej w zakresie rozwiązań systemowych dot. wyżywienia ludności i zapobiegania chorobom cywilizacyjnym
    11:50 – 12:10 – Polityka Polski w zakresie rynku owoców i warzyw
    12:10 – 12:30 – Produkcja zrównoważona owoców i warzyw w kontekście wyzwań współczesnego rynku
    12:30 – 13:30 – Dyskusja
    13:30 – 14:30 – Lunch
     
    PANEL 2 (14:30 – 16:30) Polityka prozdrowotna, a spożycie owoców i warzyw oraz ich wartość odżywcza w kontekście najnowszych doniesień naukowych
    14:30 – 14:50 – Zalecenia żywieniowe – Polska 2017
    14:50 – 15:10 – Polityka prozdrowotna z uwzględnieniem owoców i warzyw w Finlandii
    15:10 – 15:30 – Polityka prozdrowotna w oparciu o warzywa i owoce w Kostaryce
    15:30 – 15:50 – Polityka prozdrowotna w oparciu o warzywa i owoce w USA
    15:50 – 16:30 – Dyskusja
    16:30 – 17:00 – Przerwa kawowa
     
    PANEL 3 (17:00 – 19:00) – Choroby niezakaźne (Choroby cywilizacyjne) – Owoce i warzywa w prewencji chorób niezakaźnych
    17:00 – 17:20 – Wybrane składniki owoców i soków owocowych i ich wpływ na zdrowie – przegląd badań
    17:20 – 17:40 – Owoce i warzywa a nawyki żywieniowe w Ameryce Południowej
    17:40 – 18:00 – Owoce i warzywa a nawyki żywieniowe w Europie
    18:00 – 19:00 – Dyskusja
    19:00 – 23:00 – Networking/Kolacja

    20 września 2017 (środa)
    PANEL 4 (09:00 – 11:00) Przykłady programów promocji konsumpcji owoców i warzyw (w tym 5 porcji)
    09:00 – 09:20 – Promocja konsumpcji owoców i warzyw w Hiszpanii
    09:20 – 09:40 – 10 porcji – dlaczego warto stawiać poprzeczkę wysoko
    09:40 – 10:00 – Efekty promocji konsumpcji owoców i warzyw na Kubie
    10:00 – 10:20 – Norwegia i programy promocji konsumpcji owoców i warzyw
    10:20 – 11:00 – Dyskusja
    11:00 – 11:30 – Przerwa kawowa
     
    PANEL 5 (11:30 – 13:10) Światowy i polski rynek owoców i warzyw
    11:30 – 11:50 – Polska produkcja owoców, warzyw i ich przetworów
    11:50 – 12:10 – Promocja idei 5 porcji a rynek owoców i warzyw w Polsce
    12:10 – 12:30  – Rola Meksyku w światowym rynku owoców i warzyw
    12:30 – 13:10 – Dyskusja
    13:10 – 14:10 – Lunch
     
    PANEL 6 (14:10 – 16:10) Światowe trendy w konsumpcji owoców i warzyw
    14:10 – 14:30 -Niemcy w awangardzie konsumpcji owoców i warzyw – zagrożenia poziomu konsumpcji
    14:30 – 14:50 – Włochy – ikona „diety śródziemnomorskiej” – kierunki rozwoju promocji
    14:50 – 15:10 – Urugwaj – bolączki i cele w trendach konsumpcyjnych
    15:10 – 15:30 – Kanada – wspieranie rozwoju konsumpcji owoców i warzyw
    15:30 – 16:10 – Dyskusja
    16:10 – Zamknięcie Kongresu

    Więcej informacji: www.kups.org.pl/kongres