PIORiN, sprawując nadzór nad prawidłowym stosowaniem środków ochrony roślin, corocznie prowadzi badania pozostałości środków ochrony roślin - m.in. w świeżych owocach.
Badania, pod kątem obecności około 400 substancji czynnych środków ochrony roślin, prowadzone są w akredytowanych laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.
W 2016 roku przebadanych zostało łącznie 3201 próbek roślin, o 301 więcej niż w roku 2015. Jak podkreśla główny inspektor Andrzej Chodkowski, wszystkich przypadków przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin było 52, tj. zaledwie 1,6% ogólnej liczby badanych próbek.
Źródło: PIORiN