Brzoskwinie i nektarynki. Jak wygląda europejski rynek?

1,36 mln ton brzoskwiń i nektarynek co roku produkowanych jest we Włoszech. Kraj ten, wraz z Hiszpanią to europejscy liderzy w przypadku tych dwóch gatunków. Produkcji brzoskwiń i nektarynek będzie poświęcona jedna z konferencji zaplanowanych w ramach targów Macfrut 2018, które odbędą się w Rimini w dniach 9-11 maja.

Produkcja brzoskwiń i nektarynek w Europie w najlepszych latach (po 2000 r.) osiągała nawet 4 mln ton, a w słabszych 3,4 mln ton (np. w 2016 r.). W 2017 r. produkcja brzoskwiń na świeży rynek we Włoszech była o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej, osiągając poziom ok. 590 tys. ton. Zbiory odmian brzoskwiń u których pestka mocno związana jest z miąższem były wyższe o 24 proc. i wyniosły 85 tys. ton. Natomiast produkcja nektarynek była o 5 proc wyższa niż w 2016 r. i osiągnęła 690 tys. ton.

Jak wyglądała sytuacja w innych państwach Europy? W Hiszpanii zbiory obydwu gatunków zwiększyły się w ubiegłym roku o 9 proc., we Francji o 3 proc., a w Grecji aż o 53 proc. (duży wzrost produkcji wynika ze słabych zbiorów w 2016 r.). W 2017 r. produkcja brzoskwiń i nektarynek w Europie osiągnęła 3,9 mln ton.

W pierwszym dniu targów zostanie zaprezentowana prognoza zbiorów w 2018 r. w poszczególnych państwach: we Włoszech, Hiszpanii i Grecji, a także innych państw basenu Morza Śródziemnego. Jak zapowiadają organizatorzy w tym roku będą obecni również przedstawiciele europejskich sieci handlowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności