Mrozami zostały szczególnie dotknięte drzewa pestkowe (morele, brzoskwinie, nektaryny), kaki, wczesne cytrusowe i drzewa migdałowe. Według Walenckiego Stowarzyszenia Rolników (AVA-ASAJA), szkody na niektórych obszarach wynoszą nawet 100%, a średnia strata w plonach w przyszłym sezonie wyniesie od 40% do 70%.
Straty gospodarcze wyniosą prawdopodobnie 35 milionów euro na 7500 hektarach, choć jest jeszcze za wcześnie na oszacowanie pełnego zakresu szkód.
Według Cristóbala Aguado, prezesa AVA-ASAJA, dla wielu sadowników „jest już po sezonie”. Po dość ciepłej i suchej zimie drzewa owocowe były już w zaawansowanym stadium kwitnienia. Mówi on o „czarnych mrozach” charakteryzujących się suchym chłodem i niską wilgotnością, których wpływ na rolnictwo jest poważny, ponieważ zapobiegają one tworzeniu się warstwy lodu na kwiatach i zawiązkach, a zimno bezpośrednio niszczy ich tkankę wewnętrzną. W La Pobla del Duc, Castellón de Rugat, Quatretonda, Llutxent i Salem sady zostały całkowicie zniszczone.
mp
Źródło: fruchthandel.de