Wystartował Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi w Poznaniu. Dzień I to czas rozmów o Wielkopolsce jako regionie, a także o młodzieży, która stanowi jej nieodłączną część. Jak to się stało, że Wielkopolska jest uznawana za fenomen rozwoju wsi w Polsce? Zobacz RELACJĘ NA ŻYWO.
I Dzień Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi w Poznaniu [RELACJA NA ŻYWO]
Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi wystartował
Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi już trwa. Wydarzenie zostało zainaugurowane uroczystym odśpiewaniem hymnów Polski i Unii Europejskiej. Otwarcia kongresu dokonał wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Adam Nowak.
– Dzisiaj jesteśmy w gospodarnej Wielkopolsce. Jesteśmy w centrum europejskiego rozwoju obszarów wiejskich. Dziś wszyscy jesteśmy Europejczykami. Cieszę się, że dzisiejsze wydarzenie zgromadziło tak szeroki przekrój wielopokoleniowy przedsiębiorców i rolników, bo bezpieczeństwo żywnościowe było, jest i będzie kluczową rolą obszarów wiejskich – mówił wiceminister Adam Nowak.

O produkcji żywności na kongresie w Poznaniu
Produkcja żywności była kluczowym tematem podczas dyskusji moderowanej przez Przemysława Rzodkiewicza Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W dyskusji na temat „Produkcji żywności, jako kluczowego elementu tożsamości wsi” uczestniczyli:
- Mirosław Maliszewski – przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejm RP,
- Henryk Smolarz – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
- Michał Kołodziejczak – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Mieczysław Łuczak – Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej,
- Jarosław Maciejowski – II Wicewojewoda Wielkopolski,
- Wiesław Różański – Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.