Jabłka w Południowej Korei

Jabłka

W ponad 50-milionowym społeczeństwie Korei Południowej rynek owoców jest dobrze rozwinięty, a jabłka zajmują drugą po cytrusach (zwłaszcza tangerynach) pozycję w strukturze produkcji. Import jabłek do tego kraju jest minimalny. To dla potencjalnych eksporterów przestroga czy zachęta?

W Południowej Korei jabłonie uprawia się na powierzchni ponad 33,3 tys. hektarów (dane za 2016 rok). Zbiory (od sierpnia do listopada) wynoszą około 580 tys. ton. Średnie spożycie wynosi 10,9 kg na mieszkańca kraju przy łącznym spożyciu owoców na poziomie prawie 67 kg na osobę. Głównymi odmianami są wczesne ‘Tsugaru’ (VIII) i ‘Hongro’ (IX), późne ‘Fuji’ (X-XI), ‘Yang Kwang’ (sport R. Deliciousa, IX-X), ‘Kam Hong’ (X). ‘Fuji’ stanowi 70% nasadzeń, ‘Hongro’ – niecałe 16%, ‘Tsugaru’ – 4,5%. Do przetwórstwa trafia około 10% zbieranych jabłek. Eksport z Południowej Korei nie jest wielki – niecałe 4 tys. ton, głównym odbiorcą jest Tajwan. Import (USA, Japonia, Nowa Zelandia, Chiny) sięga 10 tys. ton.

za: GAIN Reports

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here