Kiepska kondycja produkcji węgierskich jabłek

Powierzchnia sadów jabłoniowych na Węgrzech spada, wielkość zbiorów mocno się waha, jakość zbieranych owoców jest niska – większość nadaje się tylko dla przetwórstwa, odsetek nowoczesnych sadów jest niewielki.

 

Roczna produkcja jabłek na Węgrzech wynosi średnio 550-600 tys. ton, ale w ciągu ostatnich 10-15 lat wahała się ona między 200 a 920 tys. Ton. W konsekwencji trudno jest zagwarantować stabilną podaż, która jest jedną z podstaw w budowaniu i utrzymaniu rynków. Ponadto dwie trzecie produkcji jest wykorzystywane do celów przemysłowych.

Podczas gdy w 2002 r. na uprawę jabłoni było przeznaczonych około 40 tysięcy hektarów, obecnie jest to około 26 000 hektarów, więc utracono około 40 procent areału. Poza tym około 40 procent plantacji jabłek jest przestarzała i niekonkurencyjna. Tylko około 20 procent sadów to nowoczesne, konkurencyjne plantacje.

W roku 2017 węgierska produkcja miała słabszą jakość niż średnio, a zbiory wyniosły około 150 000 ton jabłek do spożycia świeżego oraz 350 000 ton jabłek do przetworzenia.

za: agronaplo.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here