W Holandii znajduje się 1630 ha plantacji truskawek (dane z 1 kwietnia 2017 r.). Powierzchnia uprawy tego gatunku w ciągu ostatnich 5 lat zmniejszyła się o 150 ha, a liczba producentów truskawek została zredukowana o połowę od 2006 r. Rośnie jednak powierzchnia pod osłonami.
W 2006 r. truskawki uprawiano w tunelach i szklarniach na powierzchni 250 ha, a obecnie na 400 ha. Dekadę temu 85 proc. holenderskiej produkcji truskawek stanowiła uprawy polowa, a obecnie 76 proc. Temu procesowi towarzyszy wzrost plonowania o 47 proc. W 2006 r. produkowano 39,2 mln kg, a w 2016 r. 57,5 mln kg.
Aktualna liczba gospodarstw sadowniczych produkujących w Holandii truskawki wynosi 450. Oznacza to, że od 2006 r. ubyło ich 380.
W 2015 r. eksport truskawek z Holandii wyniósł ponad 32 mln kg (wzrost o 60 proc. od 2010 r). Najwięcej tych owoców trafia na rynek belgijski, gdzie w 2010 r. sprzedawano 8,9 mln kg tych owoców, a obecnie już ponad 13 mln kg. Kolejni ważni odbiorcy truskawek z Holandii to Wielka Brytania (15,5 proc. eksportu) i Niemcy (14,6 proc.).
Źródło: Hortibiz