Mrożone truskawki z Polski źródłem zakażenia w Szwecji?

Truskawki

Jak podaje serwis Food Safety News, a za nim wiele mediów, również polskich, na terenie Szwecji 13 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Żródłem zakażenia miały być potrawy zawierające mrożone truskawki z Polski.

 

Zachorowało dziewięć kobiet i czterech mężczyzn w wieku od 11 do 92 lat.

Przypadek ten badają szwedzka agencja zdrowia publicznego (Folkhälsomyndigheten), Narodowa Agencja ds. Żywności (Livsmedelsverket) i władze lokalne. Zidentyfikowali oni źródło zakażenia wirusem – mrożone truskawkami z Polski i poinformowali o tym polskie władze.

reklama

Wszystkie osoby jadły koktajle owocowe lub desery zawierające mrożone importowane truskawki, które nie zostały podgrzane przed spożyciem. Truskawki nie były sprzedawane bezpośrednio konsumentom. Analiza badanej partii truskawek z Polski wykazała, że zawierają one ten sam rodzaj wirusa zapalenia wątroby typu A, genotyp 1B, który zainfekował chorych.

Truskawki z Polski sprowadził Skogsmat i Uddeholm, szwedzki hurtownik, a rozprowadził je Menigo Foodservice, który sprzedał je różnym firmom cateringowym i restauracjom. Według Food Safety News wciąż trwa ich wycofywanie z rynku.
 
Źródło: Food Safety News

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here