Instytut Ogrodnictwa podsumowuje podczas dwudniowego seminarium (19-20 grudnia) efekty pierwszych sezonów prac zespołów, które zaangażowały się w realizację programu „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”.
W poniedziałek 19 grudnia zaprezentowano rezultaty prac z obszarów programu: „Postęp biologiczny”, „Bezpieczeństwo żywności i ochrona środowiska” oraz „Rozwój zrównoważonych metod produkcji ogrodniczej”. Dzisiaj (20 grudnia) poznamy wyniki działań zespołów realizujących tematy z obszarów „Rozwój zrównoważonych metod produkcji ogrodniczej”, „Działania na rzecz rozwoju pszczelarstwa w warunkach zmieniającego się środowiska” i „Upowszechnianie i wdrażanie wiedzy na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego.
Program nadzorowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest realizowany od ubiegłego roku przez pracowników Instytutu Ogrodnictwa i zakończy się w roku 2020.