Jedna z holenderskich firm rozpoczęła import do Europy świeżych truskawek z Etiopii. Owoce w ciągu 20 minut od zbioru są schładzane, a po 24 godzinach są już w Holandii.
Dostawy z Etiopii mają za zadanie uzupełnić lukę w ofercie truskawek pomiędzy 48 a 14 tygodniem. Zapewniają podaż po zakończeniu dostaw z Hiszpanii i Egiptu, ale przed rozpoczęciem zbiorów truskawek w Holandii. Odbiorcami tych owoców są głównie supermarkety.
Wśród truskawek importowanych z Etiopii znajdują się 3 odmiany: Rotami, Rocky oraz Tamar. Plantacje położone są na wyżynie (1800 m n.p.m.), gdzie panują dobre do uprawy warunki klimatyczne – 12 godzin słońca w ciągu dnia i średnia temperatura roczna w przedziale 22-28 stopni C, co pozwala na całoroczną produkcję.
Źródło: freshplaza