Od połowy lipca z wielu regionów kraju docierają do mnie sygnały o licznym wystąpieniu dziwnego chrząszcza na różnych uprawach, począwszy od drzew owocowych, przez krzewy jagodowe, a na warzywnych skończywszy. Uszkodzenia są zgłaszane zarówno przez profesjonalnych producentów dostarczających produkt na rynek i do przetwórni, jak również działkowiczów, właścicieli przydomowych ogrodów i sadów. Z rozpoznaniem szkodnika nie mają problemów rolnicy uprawiający kukurydzę. Od nich też spływają zawiadomienia o bardzo licznej w tym roku populacji urazka kukurydzianego (Glischrochilus quadrisignatus Say), bo to właśnie on zaskakuje producentów owoców i warzyw.
O tym, że gatunek ten może być problemem w 2018 r. wskazywały już doniesienia z czerwca – o lokalnie dużej liczebności żerujących chrząszczy na dojrzewających truskawkach, a także owocach agrestu i porzeczek. Obecnie jest on stwierdzany m.in. na miękkich ziarniakach kukurydzy, w dojrzewających jabłkach, gruszkach, śliwkach, malinach, winogronach, także owocach kolcowoju chińskiego (znanych jako goji) oraz na pomidorach. Być może zasiedla jeszcze inne rośliny, niemniej poważnym problemem jest to, że wiele osób nie potrafi zidentyfikować gatunku, gdyż nigdy wcześniej go nie obserwowało na swoich uprawach.
Nie tylko szkodnik bezpośredni…
Urazek kukurydziany dotychczas kojarzony był głównie z uprawami kukurydzy, stąd też producenci tej rośliny już go znają. Obecnie najliczniej można go spotkać właśnie w uprawach kukurydzy (w tym cukrowej), gdzie wyjada zawartość miękkich ziarniaków (fot. 2). Znajdować się może także wewnątrz łodyg, które uległy złamaniu na skutek żerowania omacnicy prosowianki.
Szczególnie jednak chętnie urazek żeruje na opadłych owocach (fot. 3) wskutek nawałnic, jakie przetaczają się przez kraj, tudzież lokalnego uszkodzenia roślin przez grad. Dojrzałe owoce leżące na glebie lub zranione przez czynniki pogodowe i inne szkodniki są doskonałym miejscem ich żerowania. Zapach unoszący się z uszkodzonych tkanek, które zaczynają przy wysokiej temperaturze szybko fermentować lub gnić (fot. 4) działa jak feromon pokarmowy – nie tylko zwabia szkodnika, ale także stymuluje jego żerowanie.
Ale urazek zasiedla także owoce znajdujące się na roślinach (fot. 5, 6). Wybiera zazwyczaj dojrzałe, miękkie (fot. 7), takie, z których zaczyna wyciekać sok m.in. wskutek pękania skórki (przez nadmierny turgor w regionach z intensywnymi opadami deszczu, bądź oddziaływanie wysokiej temperatury i silnego nasłonecznienia). Patrząc pod kątem szkodliwości, tak jak już wspomniałem, urazek zazwyczaj zasiedla te rośliny, które uprzednio zostały mniej lub bardziej uszkodzone przez inne czynniki i pogłębia wówczas obraz strat. Może on jednak samodzielnie uszkadzać interesujące go części roślin. Już jeden chrząszcz żerujący np. w owocu lub na ziarniakach kukurydzy cukrowej może spowodować utratę wartości handlowej plonu, jeżeli była to uprawa na sprzedaż.
… ale także wektor grzybów toksynotwórczych
Ponadto z urazkiem wiąże się dodatkowy problem, jakim jest szkodliwość pośrednia. Jest on bowiem wektorem (rozprzestrzenia) grzybów toksynotwórczych, zwłaszcza z rodzaju Fusarium, ale także Aspergillus oraz Penicillium.
Rośliny przez niego uszkodzone są szybko opanowywane przez patogeny, które obniżają wielkość i jakość plonu, w tym mogą go skazić mikotoksynami, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Najbardziej niebezpieczne w spożywanej żywności są: aflatoksyna, ochratoksyna A, patulina, fumonizyny, zearalenon i deoksyniwalenol. Osoba narażona na krótkotrwałe działanie mikotoksyn może mieć początkowo łagodne objawy przypominające alergię np. ogólne zmęczenie, bóle głowy, zapalenie spojówek. W zależności od dawek przyjętych toksyn i długości narażenia na ich oddziaływanie objawy ulegają zaostrzeniu. W poważnych sytuacjach mikotoksyny mogą prowadzić do zaburzeń w układzie pokarmowym, powodują uszkodzenia nerek, zmiany i nowotwory wątroby, zaburzają płodność, uszkadzają komórki nerwowe itd.
Urazek kukurydziany zatem jako gatunek wielożerny poruszający się po różnych gatunkach roślin, w tym zwykle o różnym stopniu rozkładu tkanek i o różnym składzie gatunkowym grzybów toksynotwórczych, odgrywa bardzo dużą rolę w rozprzestrzenianiu tych grzybów, a przez to pogarszaniu bezpieczeństwa produkowanej żywności. Z tego powodu, absolutnie nie powinno się owoców i warzyw przez niego uszkodzonych przeznaczać do spożycia, jeżeli rozpoczęło się nawet niewielkie ich gnicie. Trzeba mieć także i tą świadomość, że niekoniecznie musimy stwierdzić widoczne objawy porażenia grzybami, aby dany produkt stanowił zagrożenie toksykologiczne. W warunkach dużej wilgotności i wysokiej temperatury grzybnia bardzo szybko się rozrasta wewnątrz uszkodzonego owocu, a dopiero końcowym efektem jej rozwoju mogą być różnego rodzaju przebarwienia, pleśnie i zgnilizny.
Skąd się wziął tak licznie? Czyli – wina pogody i braku rąk do pracy
Urazek kukurydziany to owad o amerykańskim pochodzeniu, który został zawleczony do Europy (do Niemiec) wraz z transportami żywności po II wojnie światowej. W USA jest groźnym szkodnikiem m.in. upraw kukurydzy (zwłaszcza cukrowej), malin, truskawki, pomidora, melona oraz krzewów jagodowych i drzew owocowych różnych gatunków. W Polsce pojawił się w latach 80. minionego wieku.
Wielu producentów zadaje pytanie, skąd nagle się ten owad wziął? Otóż muszę odnieść się do biologii gatunku.
Urazek rozwija jedno pokolenie w ciągu roku. Stadium zimującym są chrząszcze znajdujące się w glebie. Od kwietnia lub maja opuszczają zimowiska i prowadzą żer uzupełniający na różnych roślinach. Żer ten trwa nawet do połowy czerwca. Mogą w tym czasie zasiedlać m.in. uprawy truskawki, czy też poziomki, agrestu i porzeczki, a także drzewa pestkowe (wiśnie, czereśnie), na których wyjadają owoce. W międzyczasie następuje kopulacja i każda z samic składa jaja (do 400 szt.) w pakietach po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk do rozkładającej się materii organicznej np. gnijących owoców. Po upływie 10–12 dni z jaj wylęgają się larwy żerujące na rozkładającym się, wilgotnym materiale roślinnym. Z chwilą osiągnięcia dojrzałości, budują w glebie komory, w których się przepoczwarczają. Od końca czerwca (tak było w tym sezonie), ale zazwyczaj od lipca pojawiają się chrząszcze nowego pokolenia (z którymi obecnie mamy do czynienia). żerujące aż do jesieni. Wyloty chrząszczy z gleby są rozłożone w czasie i trwają do początku sierpnia. Po zakończeniu żerowania, zwykle we wrześniu lub październiku owady schodzą do gleby, gdzie zimują.
Odpowiadając na pytanie – panująca w tym sezonie pogoda wyraźnie i wyjątkowo sprzyja temu owadowi. Pokolenie letnie szkodnika nie byłoby jednak tak liczne, gdyby nie płodność chrząszczy, które przezimowały. Coś zatem sprawiło, że owad znalazł dobre warunki do swojego rozwoju, lepsze niż choćby w ubiegłym roku.
Można doszukiwać się różnych czynników, ale trzeba pamiętać, że urazek preferuje składanie jaj w materiale roślinnym ulegającym rozkładowi, zatem musiał mieć dostęp do dużej ilości pożywienia i miejsc składania jaj. W bieżącym roku od wiosny pojawił się w wielu regionach kraju poważny problem ze zbiorami truskawek, tudzież poziomek – owoce szybko dojrzewały wskutek upałów, wiele zgniło na polu, a część z uwagi na niską cenę, a także brak rąk do pracy pozostawiono na roślinach. To samo dotyczyło choćby wiśni czy czereśni.
To doskonała sytuacja, którą mógł wykorzystać owad. Wiele owoców zaczęło się rozkładać i stanowiły dobrą pożywkę dla larw szkodnika, stąd też tak wiele chrząszczy z nich się rozwinęło. Obecnie pojawia się podobny problem – wskutek drastycznie niskich cen wiele owoców pozostawiono na drzewach, skąd zaczynają opadać (w tym na skutek zjawisk pogodowych), a to uaktywnia chrząszcze poszukujące pożywienia.
Zwalczanie? Raczej na razie ograniczanie populacji
Z uwagi na to, że przeciwko urazkowi kukurydzianemu nie zarejestrowano dotychczas w Polsce żadnego zoocydu, z chwilą stwierdzenia jego dużej liczebności należy wdrożyć metody niechemiczne:
W przypadku sadów, jagodników i warzywników należy usuwać opadłe gnijące owoce, tudzież je dokładnie rozdrobnić, jeżeli są to uprawy wielkotowarowe.
Można spróbować wyłapywać chrząszcze za pomocą samodzielnie skonstruowanych pułapek feromonowych. Najprostsza to pojemnik z napęczniałym, gnijącym ziarnem kukurydzy, którego zapach zwabi chrząszcze.
Ostatnio przetestowanym i sprawdzonym przeze mnie sposobem wabienia chrząszczy jest stworzenie pożywki z ugotowanych ziemniaków połączonych z drożdżami piekarskimi i mlekiem, które podczas fermentacji wydzielają silny zapach atrakcyjny dla szkodnika. Takie pułapki ustawia się w uprawie, pilnując aby pożywka była wilgotna, co jest ważne teraz, przy bardzo wysokiej temperaturze. Z chwilą wykrycia w takich pułapkach dużej liczby chrząszczy należy je niszczyć razem z pożywką poza plantacją, dzięki czemu ograniczy się liczbę chrząszczy, jaka potencjalnie ma zejść do gleby na zimowanie. W razie potrzeby takie pułapki można stosować do połowy września.
Dr hab. inż. Paweł K. Bereś, prof. nadzw.
Instytut Ochrony Roślin – PIB Terenowa Stacja Doświadczalna w Rzeszowie
Ta strona używa plików Cookie. Klikając "Zgoda", zgadzasz się na wykorzystanie wszystkich plików Cookie. Szczegółowych wyborów możesz dokonać w sekcji ustawienia.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
__cf_bm
1 hour
This cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
_GRECAPTCHA
6 months
Google Recaptcha service sets this cookie to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category.
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
PHPSESSID
session
This cookie is native to PHP applications. The cookie stores and identifies a user's unique session ID to manage user sessions on the website. The cookie is a session cookie and will be deleted when all the browser windows are closed.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
lang
6 months
LinkedIn sets this cookie to remember a user's language setting.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
_fbp
3 months
Facebook sets this cookie to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising after visiting the website.
_ga
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_gtag_UA_*
1 minute
Google Analytics sets this cookie to store a unique user ID.
_gid
1 day
Google Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements by tracking user behaviour across the web, on sites with Facebook pixel or Facebook social plugin.
gr83p_59db3877322f17e6c0092c106bdf75dd
2 months
Getresponse sets this cookie to collect information through the website’s pop-up questionnaires and messengering for marketing purposes.
IDE
1 year 24 days 1 minute
Google DoubleClick IDE cookies store information about how the user uses the website to present them with relevant ads according to the user profile.
test_cookie
16 minutes
doubleclick.net sets this cookie to determine if the user's browser supports cookies.
ttwid
1 year
Tiktok sets this cookie to keep track of user authentication and session information.
VISITOR_INFO1_LIVE
6 months
YouTube sets this cookie to measure bandwidth, determining whether the user gets the new or old player interface.
VISITOR_PRIVACY_METADATA
6 months
YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain.
YSC
session
Youtube sets this cookie to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt.innertube::nextId
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.