XI MTAS-FruitPRO

    Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej – FruitPRO odbyły się 15–16 stycznia br. w Warszawie. Były one okazją do poszerzenia wiedzy teoretycznej dotyczącej agrotechniki sadowniczej – na konferencji oraz praktycznej – na stoiskach firm biorących udział w targach. Poniżej przedstawiam kilka ciekawych rozwiązań, które zauważyłam na tej imprezie.

    Sekatory elektryczne i ręczne

    Hiszpański sekator elektryczny Arvipo PS 100 (fot. 1) prezentowała firma Elkner Service. Jest on dość lekki (945 g). Charakteryzuje się wysoką maksymalną siłą cięcia na poziomie 200 Nm. Źródło zasilania stanowi akumulator litowy. Głowica tnąca wyposażona jest w podwójnie łożyskowane, stalowe ostrze i przeciwostrze, przez co zwiększono znacząco żywotność urządzenia i wytrzymałość – jest ono odporne na ścieranie i odpryski. Głowica może pracować w dwóch trybach połowicznego i pełnego rozwarcia ostrza. Uchylne gniazdo przewodu zwiększa komfort pracy. Sygnał dźwiękowy ostrzega przed ryzykiem przeciążenia narzędzia.

    Electrocoup F3010 to elektroniczny sekator francuskiej firmy Infaco (fot. 2), który prezentowała na targach firma Elektro-Sek. W modelu tym pozycja ostrza i cięcie z połowicznym rozwarciem ostrza ustawiane są elektronicznie. Sekatorem tym można ciąć gałęzie o średnicy 40 mm, a maksymalne rozwarcie ostrza wynosi 56 mm. Sekator wyposażony jest w baterię NiMH zamontowaną w wygodnej kamizelce. Łączna masa kamizelki z baterią wynosi 2,9 kg. Naładowana bateria pozwala na pracę urządzeniem nawet przez 2 dni. Dla wygody operatora jest ona zaopatrzona w wyświetlacz LCD ukazujący poziom zużycia baterii, licznik wydajności pracy oraz licznik wykonanych cięć. Obudowa sekatora wykonana jest z tworzywa sztucznego, dzięki czemu jest on dość lekki (800 g). Głowica tnąca jest wymienna. Istnieje także możliwość jej wymiany na inny typ, w zależności od potrzeby. W ofercie Infaco są wersje różniące się rozwarciem ostrza i grubością ciętych gałęzi. Sekator może pracować w dwóch trybach – impulsywnym i progresywnym. Pierwszy umożliwia pracę z maksymalną prędkością, natomiast drugi – daje pełną kontrolę nad ruchem ostrza sterowanym naciskiem palca na spust, dzięki czemu cięcie może być bardzo precyzyjne. Sekator można zamontować na przedłużce stałej o długości 1,2 m lub teleskopowej:  1,4 m (1,9 m) lub 2,1 m (3,5 m).

    Sekator elektryczny IRON 400 (fot. 3) wprowadziła na rynek w 2014 r. włoska firma Rinieri S.r.l. Na targach był on prezentowany na stoisku firmy Pak-Rol. Sekator jest dość lekki (850 g) i można nim ciąć pędy o średnicy do 40 mm, a maksymalne rozwarcie ostrza wynosi 60 mm (regulacja rozwarcia jest sterowana elektronicznie, przy cięciu drobnych gałązek ostrze nie musi otwierać się całkowicie, a tylko do poziomu, który zostanie zaprogramowany). Źródłem energii jest akumulator Li-ion (220 W, 52 V), połączony za pomocą elastycznego przewodu. Akumulator umieszczony jest w ergonomicznej kamizelce. Całkowite naładowanie akumulatora trwa 8 godzin, co wystarcza na 24 godziny pracy.

    Treelion i Lixion to sekatory elektryczne firmy Pellenc (fot. 4) z oferty PPHU Activ. W serii Treelion dostępne są sekatory M45, D45-700, D45-900 i D45-1500. Podstawowy model Treelion M45 ma długość 21 cm i wagę 945 g. Wyposażony jest w silnik o mocy 320 W. Maksymalne rozwarcie ostrza do 65 mm umożliwia łatwe cięcie gałęzi o średnicy 45 mm. Sekator ten ma podwójny spust, za pomocą którego regulowane jest rozwarcie ostrza. Może pracować w dwóch trybach – progresywnym i nieprogresywnym. Lixion jest mniejszym sekatorem umożliwiającym cięcie gałęzi o średnicy do 35 mm. Jest on wyposażony w silnik o mocy 2150 W i pojedynczy spust, co sprawia, że pracuje jak sekator manualny, w którym zwolnienie przycisku otwiera ostrze. W pełni naładowana bateria Li-ion (200) pozwala na pracę tym sekatorem do 12 godzin. Jest ona wyposażona w wyświetlacz stanu zużycia energii. Na wyposażeniu sekatorów firmy Pellenc znajdują się ładowarka, osełka oraz opaska na ramię do przytrzymywania przewodu zasilającego.

    Włoskie sekatory Vesco prezentowane były przez Centrum Zaopatrzenia Sadowniczego APPSAD. Ciekawą propozycją tej firmy są sekatory dwuręczne z ostrzami kowadełkowymi (fot. 5). Długość ich ramion wynosi 60, 80 i 100 cm. Jest ich kilka modeli. Są lekkie, ponieważ ramiona wykonane są ze stopu aluminium, ostrza natomiast ze stali o wysokiej zawartości węgla. Są kute i hartowane na gorąco. Każdy element ostrza łatwo można wymienić gdy się zużyje lub ulegnie uszkodzeniu, co zwiększa trwałość narzędzi. W modelach T10 i T20 ruchome ostrze jest zamontowane mimośrodowo. Sekatorami tymi można ciąć gałęzie o średnicy do
    50 mm. Dostępne są także sekatory jednoręczne.

    Nowości maszynowe

    Firma Królik Maszyny Sadownicze z Warki prezentowała nadstawkę do tradycyjnych wózków do przewożenia skrzyniopalet (modeli W3/4SH, WS/3S/4S i WS/3S/4SH produkcji tej samej firmy) zmieniającą je w platformę do zbioru owoców z górnych partii drzew (fot. 6). Nadstawka jest mocowana do wózka za pomocą pasów. Wyposażono ją w składane podesty boczne i barierki. Podłoga wykonana jest z ryflowanej blachy aluminiowej o grubości 3 mm, co ogranicza ślizganie się ładunków. Dodatkowo są one zabezpieczane specjalnymi ogranicznikami. Na platformie zmieszczą się 3 skrzyniopalety, a pracować na niej może do 6 osób. Jej ładowność wynosi 1800 kg. Nadstawka może być również wykorzystana podczas cięcia drzew w sadzie. Nowością tej firmy są także wózki do przewożenia skrzyniopalet – modele WS/S/4SH i WS/5S/4SH. Oba mają trzy podesty do ustawienia opakowań. Na pierwszym i trzecim w każdym z nich można ustawić jedną skrzyniopaletę i są one położone wyżej niż środkowy, na którym można postawić 2 (model WS/S/4SH) lub 3 (WS/5S/4SH) opakowania. Opisane modele wyposażone są w obie osie skrętne, hamulec najazdowy i oświetlenie.

    Sadownicza glebogryzarka podkoronowa Rinieri FS 200 z sensorem do automatycznego omijania drzewek (fot. 7) z była prezentowana przez firmę Pak-Rol. Jest ona przeznaczona do spulchniania gleby pod koronami drzew lub krzewów, niszczenia chwastów oraz mieszania rozsypanych nawozów z glebą. Głowica wirnika jest wyposażona w hydrauliczną regulację wysokości oraz amortyzator sprężynowy tłumiący wstrząsy. Szybkość obrotów głowicy jest regulowana obrotami WOM ciągnika. Przesuw boczny jest napędzany z niezależnego układu hydraulicznego.

    Do ochrony przed przymrozkami

    Nagrzewnica powietrza Fargola 4 zawieszana na TUZ ciągnika (fot. 8) produkcji BMS – Budowa Maszyn Sadowniczych, służy do ochrony kwiatów i zawiązków owoców przed uszkodzeniem przez wiosenne przymrozki. Urządzenie to jest wyposażone w palnik gazowy podgrzewający powietrze do 80–100°C, które następnie jest wydmuchiwane na boki przez wentylator napędzany od WOM. Butle z gazem (6 szt.) znajdują się w komorze, pod którą rozprowadzane jest ciepłe powietrze, aby ograniczyć szronienie się butli. Za pomocą tej maszyny można chronić uprawy na powierzchni 4–5 ha. Podczas planowania przejazdów należy pamiętać, że droga powinna być tak wytyczona, aby tym samym rzędem przejeżdżać co 10 minut, maksymalnie co 15 minut. Dzięki temu zabiegowi temperatura w sadzie podnosi się o 2–3°C, co pozwala ochronić pąki kwiatowe i kwiaty.

    Do nawożenia i biostymulacji

    Fosmagnum® to nawóz z oferty firmy NaturalCrop zawierający fosforyny potasu (PK 25-25). Jest to płynny nawóz o dobrej rozpuszczalności, neutralnym pH i niskiej zawartości chlorków. Służy do odżywiania roślin oraz do wzmacniania ich naturalnych mechanizmów obronnych przed patogenami. Przeznaczony jest do aplikacji dolistnych. W przypadku drzew ziarnkowych polecanych jest 3–5 zabiegów, co 10–14 dni od fazy zielonego pąka oraz 2 zabiegi przed zbiorem owoców. U drzew pestkowych polecane są 2–4 zabiegi co 10–14 dni od fazy zielonego pąka.

    Bio-Algeen S90 firmy Schulze & Hermsen GmbH (dystrybutor P.U.H. Polger-Kido) polecany jest jako produkt stymulujący wzrost roślin. Wytwarzany jest na bazie ekstraktu z suszu alg morskich Ascophylum nodosum. Zawiera m.in. aminokwasy, witaminy, enzymy, mono-, poli- i oligosacharydy, fitohormony, organiczne związki boru, żelaza, cynku, molibdenu, manganu, jodu. W uprawach sadowniczych jest polecany do regeneracji uszkodzeń mrozowych doglebowo 0,1% roztworem (regeneracja systemu korzeniowego) lub w zabiegu dolistnym  w dawce 1 l/ha w sadach drzew ziarnkowych po pojawieniu się pierwszych liści, a w sadach pestkowych – pierwszych pąków. Zabiegi nim należy przeprowadzać wieczorem, po zachodzie słońca.

    Do lepszego przechowywania

    Worki Xtend® (fot. 9) to specjalistyczne opakowania do przechowywania owoców, warzyw i ziół w warunkach modyfikowanej atmosfery i wilgotności. Produkowane są przez izraelską firmę StePac, a na targach prezentowała je firma „PUCH”. Worki polimerowe są inne dla każdego gatunku owoców czy warzyw, przy ich produkcji uwzględniono wymagania każdego z nich. Po zapakowaniu produktów można je zgrzewać lub zawiązywać. Służą do przedłużania trwałości zapakowanych w nich produktów przy zachowaniu ich masy, jędrności, wartości odżywczych i jakości, gdy wymagają one długotrwałego transportu lub takie są wymagania odbiorców. Ich zaletami są redukcja biosyntezy etylenu (co ogranicza dojrzewanie produktów) oraz uwalnianie nadmiaru wilgoci (co ogranicza ich psucie się). Wszystkie rodzaje są dopuszczone do kontaktu ze świeżymi owocami i warzywami. Owoce po schłodzeniu do kilku stopni powyżej zera można zapakować w worki Xtend® i przechowywać w obniżonej temperaturze.

    Na stoisku tej firmy prezentowane były także moduły Janny MT (fot. 10) składające się ze szczelnego pojemnika i specjalnej konstrukcji pokrywy, które pozwalają na przechowywanie owoców w warunkach modyfikowanej atmosfery. Pokrywa wyposażona jest w zatrzaskowy system zamykania, uszczelkę, 2 wejścia na analizatory O2/CO2 oraz 1–6 membran. Pokrywa po zamknięciu napełnionego owocami pojemnika jest tak szczelna, że odcina swobodny dostęp powietrza do owoców. Membrany umożliwiają wymianę gazową, polegającą na ograniczeniu dostępu tlenu do wnętrza modułu i swobodnym przenikaniu dwutlenku węgla na zewnątrz. Po ich zamknięciu za pomocą przykrywek, następuje modyfikacja składu atmosfery wewnątrz modułu, co sprawia, że znajdujące się w nim produkty lepiej się przechowują. Zapełniony owocami otwarty moduł należy najpierw schłodzić i następnie zamknąć pokrywą. Wewnątrz zachodzą naturalne zmiany składu atmosfery, które powodują, że znajdujące się w pokrywie membrany szczelnie zamykają skrzynię. Warunki panujące w skrzyni stabilizują się, co w obniżonej temperaturze przechowywania powoduje spowolnienie procesów życiowych owoców. W ten sposób można wydłużyć okres ich przechowywania bez zmiany parametrów jakościowych.

    fot. 1–10 A. Łukawska