Globalne badanie: zbyt mało owoców i warzyw dla wszystkich

Gdyby wszyscy na naszej planecie chcieli jeść zdrowo, z konieczną ilością owoców i warzyw, mielibyśmy problem. Po prostu nie produkujemy wystarczających ich ilości – wynika z badań przeprowadzonych na kanadyjskim Uniwersytecie Guelph.

Zespół badawczy porównał globalną produkcję rolną z zaleceniami dietetyków i stwierdził drastyczne niedopasowanie. – W obecnym globalnym systemie rolnym nie jest możliwe zapewnienie zdrowej diety dla wszystkich – powiedział współautor raportu, prof. Evan Fraser. – Wyniki pokazują, że światowe rolnictwo obecnie ma nadprodukcję zboża, tłuszczy i cukrów, podczas gdy produkcja owoców i warzyw oraz, w mniejszym stopniu, białek jest niewystarczająca, aby zaspokoić zbilansowane potrzeby żywieniowe – dodał kanadyjski naukowiec.

 
Źródło: Fruchthandel

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności