Holenderski król uczestniczył w jubileuszu Kopperta

Król Wilhelm Aleksander zwiedza centrum Kopperta

Król Wilhelm Aleksander otworzył w czwartek 14 września nowe centrum informacyjne z okazji jubileuszu firmy Koppert Biological Systems. Holenderska rodzinna firma w tym roku świętuje swoje 50-lecie jako wiodący podmiot  w biologicznej ochronie roślin i zrównoważonej uprawie.

Po ceremonii otwarcia dyrektorzy Paul Koppert i Henri Oosthoek oprowadzili króla po Centrum Doświadczeń oraz pokazali wystawy insektów, roztoczy i rozwiązań mikrobiologicznych, które firma produkuje i wdraża w rolnictwie i ogrodnictwie. – Od 50 lat współpracujemy z naturą, aby rolnictwo i ogrodnictwo były zdrowsze i bardziej zrównoważone. Nasi ludzie w sposób ciągły przyczyniają się do bardziej zrównoważonych praktyk kultywacyjnych. Dzisiejsza obecność króla jest uznaniem ich wysiłków i koronuje naszą pracę z ostatnich 50 lat – wyjaśnia Paul Koppert.

Król Wilhelm Aleksander uczestniczył w Międzynarodowym Seminarium „Partners with Nature”, które Koppert zorganizował tego dnia w ramach obchodów jubileuszu. W seminarium wzięło udział ponad 700 międzynarodowych gości. – Dopiero zaczynamy; chcemy zaoferować zrównoważone metody uprawy dla szeregu producentów upraw w wysokiej technologii. To cel tego seminarium. Pragniemy wnieść jak najwięcej do sieci kontaktów na całym świecie i pracować wspólnie z nimi w kierunku zrównoważonego rolnictwa i ogrodnictwa – powiedział Henri Oosthoek.

Firma rodzinna rozpoczęła działalność pięćdziesiąt lat temu z myślą o zwalczaniu szkodników, szkodzącym uprawom. Postanowiła skorzystać z naturalnych wrogów zamiast środków chemicznych. Koppert szuka rozwiązań, które można znaleźć w przyrodzie i wytwarza produkty dla profesjonalnych hodowców.

Centrum Doświadczeń
Centrum informacyjne o powierzchni 200 m2, które zostało otwarte przez króla, informuje zwiedzających o biologicznej ochronie upraw. Tutaj hodowcy, instytuty badawcze, studenci i władze z Holandii i zagranicy mogą dowiedzieć się więcej w sposób interaktywny na temat wizji rodzinnej firmy, badań i rozwoju biologicznej ochrony upraw oraz procesów produkcyjnych w firmie Koppert. Daje to zwiedzającym możliwość doświadczenia, jak produkty są opracowywane i jak one działają. Goście mają również możliwość obejrzenia z bliska naturalnych wrogów, trzmieli i roztworów mikrobiologicznych.

W roku 2017 Koppert gościł około tysiąca odwiedzających z 35 różnych krajów. Firma oczekuje, że liczba odwiedzających wzrośnie szybko, dlatego budowa centrum informacyjnego była koniecznością. Rezerwacji wycieczek po centrum można dokonać za pomocą strony internetowej Koppert od 1 października.

Od pioniera do lidera rynku od 50 lat
W latach sześćdziesiątych hodowca ogórka, Jan Koppert, podobnie jak inni hodowcy doświadczali wiele niepowodzeń w zwalczaniu szkodników w uprawie. Wraz z synem, Peterem, postanowił znaleźć naturalne rozwiązanie chroniące uprawy i eksperymentował z wdrożeniem drapieżnych roztoczy przeciwko szkodnikom. Udowodnił, że jest to skuteczne rozwiązanie i stanowi podstawę dla firmy Koppert Biological Systems.

W ciągu następnych 50 lat firma rodzinna prowadzona przez Petera, jego brata Paula i kuzyna Henri Oosthoek, stała się światowym liderem w biologicznej ochronie upraw pod osłonami. Firma rozwija się każdego roku. Oprócz dostarczania ponad 40 różnych naturalnych wrogów w celu zwalczania szkodliwych owadów, Koppert dostarcza także preparaty mikrobiologiczne i trzmiele do zrównoważonej produkcji roślin uprawnych i ogrodniczych.

Źródło: materiały firmy Koppert

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

[s4u_pp_featured_products per_row="2"]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here