Szczyt zbiorów truskawek mamy już za sobą. Niemniej trwają zbiory i skup pozostałych gatunków owoców miękkich. Na rynek trafia coraz więcej borówek. Jak kształtują się ceny skupu owoców w grupach producenckich?
W przypadku truskawek ceny skupu tradycyjnie różnią się w zależności od metody uprawy. Zatem owoce z uprawy tunelowej skupowane są po 13,00 zł za kilogram, a owoce z uprawy polowej po 11,00 zł za kilogram. W zależności od ostatecznego odbiorcy, producenci dostarczają truskawki w różnych opakowaniach od 0,5 do 1,0 kilograma netto.
„Rozpędu” nabiera z kolei sezon borówkowy. W związku z tym coraz więcej mówi się o cenach skupu gatunku. W rozpoczynającym się tygodniu grupy i mniejsi pośrednicy kupują borówkę luzem od 18,00 do 20,00 zł za kilogram. Cena zależy od docelowego rynku i wymagań jakościowych. W przypadku dostaw luzem wybrani odbiorcy wymagają jednorazowej dostawy co najmniej 200 lub 300 kilogramów jagód.
W podanym wyżej zakresie mieszczą się również ceny za borówki zerwane w mniejsze opakowania (250, 500 czy 1000 gram). Jedna z czołowych grup w zagłębiu grójeckim kupuje ponadto borówki ekologiczne w cenie 23,00 zł za kilogram.
Ze względu na wysokie ceny malin w tym sezonie, większość pośredników operuje na 125-gramowych punetkach. Ceny skupu wahają się od 25,00 do 27,00 zł za kilogram. Za kilogram jeżyn producenci otrzymają w tym tygodniu 26,00 – 28,00 zł za kilogram.
Wybrane grupy producenckie w zagłębiu grójeckim skupują także deserowe porzeczki czerwone w cenie 8,00 – 8,50 zł za kilogram. Kilogram agrestu producenci sprzedają w cenie od 6,50 do 7,00 zł za kilogram.