Trudno dzisiaj powiedzieć, że ta plantacja jest to nadal „demo”. Po kilku latach, z bagażem doświadczeń Porzeczkowa Demo Farma na Lubelszczyźnie jest już świetnym przykładem na to, jak produkować wysokiej jakości owoce do bezpośredniej konsumpcji dla najbardziej wymagających klientów. Spotkanie informacyjne dla dziennikarzy odbyło się tam 7 lipca, w samym środku porzeczkowego sezonu i zbiorów.
Dariusz Pisalski (Sumi Agro Poland) to projekt, którego celem jest stworzenie optymalnej technologii uprawy deserowych owoców porzeczki w systemie szpalerowym przy współpracy z firmami, które oferują komercyjne rozwiązania do ochrony upraw, nawożenia i biostymulacji, zapylania, a także… transportu. W tym zakresie gospodarze plantacji – dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak – nawiązali partnerską współpracę z dostawcami rozwiązań: firmami Bayer i Sumi Agro Poland, Timac Agro Polska, Osmia Future, Toyota Lublin. Efektem współpracy jest wysoki poziom produkcji, a przede wszystkim to, że za pośrednictwem mediów każdy może dowiedzieć się, jak wygląda produkcji „od podszewki”.
Wszystkie zastosowane na plantacji porzeczek czerwonej i białej rozwiązania mają na celu ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin do koniecznego minimum, zgodnie z założeniami „Zielonego Ładu”, który nas czeka. W tym celu ochrona przed przeziernikiem polega na stosowaniu innowacyjnego produktu Isonet Z – systemu blokerów rozmnażania szkodników. Zawieszki rozmieszcza się na plantacji w maju, a działa na tyle skutecznie, że nie są wymagane dodatkowe zabiegi zwalczające szkodliwe motyle przez cały sezon – mówił Dariusz Pisalski (Sumi Agro Poland). P. Baryła potwierdza skuteczność tej metody nie tylko na plantacji porzeczek w szpalerach, lecz także na towarowej plantacji porzeczki czarnej.
Rozwiązania do ochrony roślin przed innymi szkodnikami, jak wielkopąkowiec porzeczkowy, przędziorki, mszyce, pryszczarki i czerwce stosowane na plantacji to środek Movento oraz biologiczny produkt Fitter – informowała Barbara Witkowska (Bayer). W ochronie przez chorobami plantacji jest chroniona także w sposób zrównoważony – wykorzystywany jest dwuskładnikowy fungicyd Luna Sensation (chronię przed najgroźniejszymi chorobami porzeczki, jak opadzina, mączniak, rdza i szara pleśń), a dodatkowo stosowany jest biologiczny produkt Serenade ASO.
Wykorzystanie środków zarówno standardowych, jak i biologicznych jest dobrym przykładem na to, że w Polsce produkcja ogrodnicza jest gotowa na Zielony Ład i jego założenia nie będą dla producentów owoców zaskoczeniem – mówił Dr Mirosław Korzeniowski (Stowarzyszenie Agroekoton)
Odpowiednio skomponowane nawożenie i biostymulacja porzeczek są szczególnie istotne w przypadku owoców deserowych. Plantacja w Jastkowie jest odżywiana produktami firmy Timac Agro Polska, zarówno doglebowo na podstawie analiz, jak i dolistnie w celu poprawy jakości i liści, i owoców. Biostymulacja w tym sezonie jest szczególnie istotna, gdyż ze względu na przebieg pogody konieczne było wspomożenie zawiązania owoców – mówił
Dużą rolę w odpowiednim zapyleniu i zawiązaniu mają także wprowadzane na plantację owady zapylające. W tym roku są to murarki w specjalnie przygotowanych ulach OsmiaBox. Ule są zbudowane z modułowych elementów, co zapewnia optymalne warunki termiczne i wilgotność do rozwoju nowego pokolenia. Nowością jest to, iż dostawca uli zapewnia także pełen serwis uli po sezonie i przygotowanie rodzin pszczelich do kolejnego sezonu. Jest to nowość, która sprawia, że zapylanie roślin wchodzi na poziom 4.0.
Dorota Łabanowska-Bury
Redakcja „Truskawka, Malina, Jagody”