Koszt produkcji truskawki rośnie także w Egipcie. Im wyższe będą koszty, tym mniej atrakcyjny będzie import mrożonych owoców do Polski.
Koszty produkcji rolnej w Egipcie szybko rosną. Ma to przede wszystkim związek z dewaluacją funta egipskiego wobec dolara. Wzrosły koszty pracy i fracht lotniczy, ale przede wszystkim koszty sadzonek i licencji. Producenci płacą za nie w euro lub w dolarach, czyli wydają więcej swojej waluty.
Zgodnie z relacjami egipskich plantatorów, nakłady w przypadku uprawy truskawki deserowej w Egipcie wynoszą obecnie aż 9000 dolarów za akr (0,4 ha). Po przeliczeniu otrzymujemy 87 600 zł na hektar. Zatem są porównywalne z polskimi. W efekcie, pierwsze truskawki będą kosztowały w listopadzie nawet 30 zł/kg.
Wraz ze wzrostem kosztów produkcji truskawek deserowych, wzrosną koszty produkcji truskawek przemysłowych. Dla plantatorów w Polsce może to być dobra informacja, ponieważ oznaczałoby to zmniejszenie konkurencyjności tanich mrożonek z Egiptu.
Na razie jest jednak zdecydowanie zbyt wcześnie, żeby cokolwiek prognozować. Fakty są takie, że sezon 2024 dla producentów truskawek przemysłowych w Polsce był wyjątkowo nieudany.
Kolejnym faktem jest wzrost cen mrożonych truskawek z Egiptu wraz z upływem kolejnych miesięcy tego roku (dla tych kupujących, którzy nie zawarli kontraktów przed sezonem). Czas pokaże, czy efektem będzie większy popyt na owoce do mrożenia w Polsce w sezonie 2025…
źródło: www.agf.nl