Ekologiczna truskawka. Jak nawozić uprawy by uniknąć problemów?

Przedstawiamy wykład dr Zbigniewa Jarosza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pt.: „Bieżące problemy w żywieniu roślin uprawianych metodami ekologicznymi”.


Zdaniem wielu producentów truskawki zbiory tych owoców w 2016 r. bardzo szybko się zakończyły. Wpływ na to miały uszkodzenia mrozowe, a skutki przemrożenia pogłębia niedobór wody w czasie ruszania wegetacji, a zimna wiosna nie sprzyja regeneracji roślin. Trzeba zaznaczyć, że azot wpływa negatywnie na mrozoodporność roślin. Przy mniejszej zawartości tego składnika przed zimą rośliny lepiej wchodzą w stan spoczynku zimowego. Pierwiastkami wpływającymi na zwiększenie mrozoodporności roślin są wapń i potas. Najlepszą ochroną przed niskimi temperaturami to naturalna pokrywa śnieżna.
Każda roślina, również ta uprawiana metodami ekologicznymi, jako żywy organizm potrzebuje uzupełnienia składników pokarmowych. Dzięki temu można uzyskać większe i lepszej jakości plony. Dr Jarosz stwierdził, że poprzez odpowiednie nawożenie zmniejsza się problem z ochroną roślin. Jednym z ważniejszych składników pokarmowych dla roślin jest wapń. Optymalizacja nawożenia nim jest kluczem do osiągnięcia naturalnej odporności na choroby grzybowe. Podczas ciepłej i wilgotnej pogody obecne na roślinie strzępki grzybów patogenicznych zaczynają kiełkować przebijając ścianę komórkową. Rola wapnia polega na hamowaniu ich rozwoju. Dzieje się to poprzez wzmocnienie ściany komórkowej i blokowaniu wytwarzaniu enzymów przez grzyba rozkładających ścianę komórkową. Należy pamiętać, że duża wilgotność gleby sprzyja pobieraniu wapnia. Optymalnym terminem wapniowania jest jesień, najpóźniej można go wykonać do 3-4 tygodni przed ruszeniem wegetacji. Nie należy rozsiewać wapnia podczas wzrostu roślin. Do wapnowania najlepiej nadaje się kreda nawozowa ze względu na szybką rozpuszczalność.
Kluczowym pierwiastkiem usztywniającym ścianę komórkową roślin jest krzem. Zwiększona wytrzymałość mechaniczna tkanek zabezpiecza rośliny przed inwazją przędziorków oraz hamuje dostęp strzępków grzybni wniknięcie do komórki. Ekologicznymi preparatami z wysoką zawartością krzemu są Herbagreen i Phosphocal. W gospodarstwie można samodzielnie wykonać gnojówki z dużą ilością krzemu. Wykonuje się je z roślin skrzypu polnego (do 15% Si s.m.), pokrzywy (do 5,5% Si s.m.) lub słomy kukurydzianej (do 10,5% Si s.m.).

Niezbędnym składnikiem pokarmowym roślin jest siarka. Odpowiada m.in. za syntezę lignin czyli składnika ścian komórkowych. Ogranicza także występowanie mączniaka prawdziwego oraz pozytywnie wpływa na ograniczenie populacji przędziorków.
Wykład został zaprezentowany w trakcie konferencji „Wybrane zagadnienia z zakresu produkcji owoców jagodowych metodami ekologicznymi” zorganizowanej przez Bio Berry Polska 23.01.2017r. w Lublinie.

Źródło: Bio Berry Polska

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności

Poprzedni artykułW poniedziałek – konferencja “Malinowy Czas”
Następny artykułO ile zdrożeją środki ochrony roślin w 2017 r.?