Eksport mrożonych owoców rośnie, ale jest w nim coraz mniej truskawek

Dobra informacja jest taka, że od dziesięciu lat rośnie eksport mrożonych owoców z Polski. Niestety, z roku na rok w całym eksporcie spada udział mrożonych truskawek, co wynika z mniejszej produkcji owoców dla przetwórstwa.

Trend zmniejszającego się eksportu polskich mrożonych truskawek jest wyraźnie widoczny na przestrzeni ostatnich lat. Obniża się on wyraźnie od 2015 roku, ale największy spadek zauważymy zapewne w miesiącach zimowych i po Nowym Roku. Wynikać to będzie z niskiej podaży truskawek przemysłowych w 2022 roku i rekordowego importu mrożonek (przede wszystkim) z Egiptu.

Jednak porównując eksport mrożonych truskawek do ogólnego eksportu mrożonych owoców, w tym drugim przypadku nie notujemy spadków, lecz wzrosty. Wniosek? W miejscu mrożonych truskawek eksportujemy więcej wiśni, porzeczek, malin czy borówek. Od stycznia do lipca tego roku ogółem wyjechało z Polski 77 000 ton mrożonych owoców.

Jeśli spojrzymy na eksport mrożonych owoców na przestrzeni ostatnich 10 lat to widzimy trend wzrostowy. Jednak w coraz większym wolumenie eksportowanych mrożonek w każdym kolejnym roku notujemy zmniejszający się udział truskawek. W całym ubiegłym 2021 roku wyeksportowaliśmy 170 000 ton mrożonych owoców z Polski.

Niestety, tylko mrożone truskawki występują w międzynarodowym handlu pod osobnym kodem CN. Utrudnia to nieco dokładne prześledzenie trendów na każdym z rynków mrożonych owoców. Skala obu wykresów w tonach.

eksport mrożonych owocóweksport mrożonek

źródło danych: eurostat.ec.europa.eu / opracowanie własne

1 KOMENTARZ

  1. Pozostałe owoce są produkowane i zbierane maszynowo (prócz malin) przez co ich produkcja się zwiększa, jest bardziej masowa i stała z tendencją zwyżkowa jak np: borówka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here