Hiszpańskie truskawki zostają na krzakach

hiszpańskie truskawki

Brak siły roboczej w hiszpańskiej prowincji Huelva spowodowany kryzysem COVID-19 sprawił, że producenci owoców jagodowych są zmuszeni do zaprzestania zbiorów.

W obliczu tej sytuacji organizacje rolnicze zwróciły się do rządu o pomoc w poszukiwaniu pracowników w prowincji Huelva. Plantatorzy postulują także o nisko-oprocentowane kredyty i zwolnienia podatkowe.

Hiszpanie stoją w obliczu utraty 10 tysięcy pracowników sezonowych z Maroko, którzy co roku zatrudniani byli przy zbiorach truskawek. Rozważane są sposoby, aby do pracy zmotywować ludność lokalną. 

Przedstawiciel jednej z organizacji, Rafael Domínguez, poinformował, że tempo zbioru truskawek znacznie spadło z powodu braku siły roboczej oraz, że część owoców zostaje na krzakach. Truskawki deserowe z powodu przestojów tracą jakość, a producenci zmuszeni są przeznaczać je na przemysł. Kolejny problem to kłopoty z transportem. 

Plantatorzy zwracają uwagę, że zwykle większość produkcji truskawek dla przemysłu jest zbierana w maju i czerwcu, co daje wyobrażenie o „dziwności” tego sezonu.

Jeśli chodzi o konsumpcję, sytuacja w Hiszpanii wygląda podobnie, jak we Włoszech. Widoczny jest spadek konsumpcji truskawek, kosztem artykułów pierwszej potrzeby. Ponadto zamknięte są małe targowiska.

Źródło: freshplaza.es

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności