Huelva: 50 lat truskawek

Truskawki w Hiszpanii

Pięćdziesiąt lat temu hiszpańska Wyższa Rada ds. Badań naukowych (CSIC) rozpoczęła program hodowli odmian truskawek w prowincji Huelva.

W połowie lat 50. niemiecki inżynier i ekonomista Dieter Wienberg zaproponował rządowi swojego kraju podpisanie umowy z rządem hiszpańskim na wypróbowanie nowych odmian owoców i warzyw w regionie o wyjątkowym klimacie: w najbardziej wysuniętej na wschód części Costa del Sol. Dieter Wienberg osobiście, po poddaniu znacznej części basenu Morza Śródziemnego porównawczemu badaniu klimatu, położył podwaliny pod powstanie w 1961 r. obecnego Instytutu Ogrodnictwa Subtropikalnego i Śródziemnomorskiego, który jest obecnie prowadzony przez CSIC i University of Malaga.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Do 1975 r. Ośrodek był częścią wspólnego projektu, do którego ówczesne Niemcy Zachodnie wniosły 3 miliony marek, a Hiszpania dwa razy więcej. Na terenie posiadłości La Mayora, powstało laboratorium odmian owoców i warzyw, które w większości pochodziły z Kalifornii, tak jak w przypadku truskawek. Owoc ten był pierwszym, który w międzynarodowej współpracy odniósł sukces z komercyjnego punktu widzenia. Ale inicjatywa nie ograniczałaby się do samego rolnictwa. 

Następnie Dieter rozważył opcję sprowadzenia uprawy do prowincji Huelva i tam skontaktował się z biznesmenem Antonio Mediną w gminie Moguer. Kontynuacja tej historii jest znana: 6000 hektarów przeznaczonych na truskawki i roczny obrót około 400 milionów euro, wciąż powyżej łącznej sprzedaży awokado i mango w regionie La Axarquía w Maladze.

Dla upamiętnienia pioniera uprawy truskawek w tej części Hiszpanii droga dojazdowa do La Mayora nosi dzisiaj imię Doctor Wienberg. Jego prace doceniane są nawet na najważniejszych uniwersytetach na świecie.

Piotr Grel
za: laopiniondemalaga.es

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here