Ile dokładnie kosztowało nas wyprodukowanie kilograma truskawek, malin i borówek?

Żaden producent owoców jagodowych nie zaprzeczy, że w minionym sezonie znacząco wzrosły koszty produkcji. Warto sprawdzić, ile dokładnie kosztowało wyprodukowanie każdego kilograma owoców w zależności od gatunku.

W trakcie debaty na konferencji Jagodowe Trendy 2022, dr Dariusz Paszko zaprezentował swoje dokładne wyliczenia dotyczące głównych gatunków jagodowych. Tabela niżej przedstawia procentowy wzrost ogólnych kosztów uprawy w tym roku w porównaniu z sezonami 2020 i 2021.

W pierwszej kolumnie po prawo widzimy natomiast jednostkowy koszt wyprodukowania każdego kilograma w zależności od gatunku i technologii uprawy. Widzimy ciekawą prawidłowość. Najniższe procentowo wzrosty kosztów produkcji dotyczą najdroższych (w wyprodukowaniu) gatunków, czyli malin deserowych w tunelach i borówek.

Jeśli chodzi o maliny, których ceny niewątpliwie budziły w tym sezonie najwięcej emocji, w przypadku odmian jesiennych sprzedaż do punktów skupu była nieopłacalna (poniżej kosztów produkcji) od połowy września. Wówczas ceny skupu spadły wyraźnie poniżej 10,00 zł/kg. Natomiast średnia z całego sezonu wyniosła w zależności od obiorcy od 11,00 do 12,00 zł/kg.

Na dane naukowca z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie warto spojrzeć także w kontekście borówek. Koszt produkcji kilograma w minionym sezonie przy plonie 10 ton z hektara wyniósł 10,90 zł. Cena skupu borówek luzem przez grupy producenckie przez wiele tygodni oscylowała na podobnym poziomie, od 10,00 do 12,00 zł/kg, czyli na granicy opłacalności.

tabela koszty

źródło: Slajd z prezentacji dr Dariusza Paszko na Jagodowych Trendach 2022

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here