Mała popularyzacja przemysłowych odmian truskawek nie jest winą producentów

kongres jagodowy

„Odmianowy zawrót głowy” to jeden z bloków tematycznych na ostatnim Kongresie Jagodowym. Postanowiliśmy zapytać ekspertów jak wygląda sytuacja na rynku odmian truskawek do przetwórstwa.
Na ostatnim Kongresie Jagodowym, zorganizowanym przez Doradcę Jagodowego, jeden z bloków tematycznych poświęcono odmianom. Prelegenci mówili o truskawkach, malinach, borówkach i jagodzie kamczackiej. Ośrodki hodowlane (obok odmian deserowych) stale
prowadzą prace nad odmianami przemysłowymi. Ich popularyzacja, a w konsekwencji produkcja nie jest jednak na zadowalającym poziomie. Dlaczego?

Głównym problemem, zdaniem naszych rozmówców jest polityka przetwórni. Wybrane zakłady owszem są zainteresowane odmianami do mrożenia czy tłoczenia. Chcą nawet pomóc w finansowaniu ich hodowli i testach. Niestety, gdy przychodzi do zakładania plantacji i umów z producentami współpraca najczęściej się kończy. Wygrywa rachunek ekonomiczny. Mroźnie stale narzekając na zbyt dużą paletę skupowanych odmian oraz znaczący rozrzut jakości i kalibrów nadal kupują w kategoriach najniższej ceny.

Joanna Jagła z Hodowli Roślin Jagodowych NIWA również również potwierdza powyższe tezy. We wspomnianej jednostce prowadzona jest hodowla truskawek z przeznaczeniem na rynek deserowy i przemysłowy. W drugim przypadku prace są podzielone na wyhodowanie odmian o jak najlepszych parametrach do mrożenia, produkcji koncentratów czy lifolizatów.

NIWA może poszczycić się dwoma klonami, które sprawdzą się w przetwórstwie. Pierwszy to NT140081 o poziomkowym aromacie. Owoce mogą znaleźć zastosowanie w wyspecjalizowanej produkcji jak: jogurty, lody, wyroby cukiernicze, a dzięki wysokiej zawartości suchej masy, sprawdzą się jako owoce do liofilizacji. Metodą tą otrzymywany jest susz o dobrych walorach sensorycznych i atrakcyjnym aromacie.

Z kolei klon NT141114 zgłoszony do badań przed rejestracyjnych COBORU pod nazwą Aromat, jest to odmiana o wielofunkcyjnym wykorzystaniu owoców i szczególnych właściwościach prozdrowotnych. W przemyśle idealna na koncentraty lub do produkcji żywności funkcjonalnej. Ekstrakt z owoców tego klonu wynosi 10,1 Brix

Kupując tanio, można skutecznie konkurować ceną. Niemniej producenci w Polsce bardzo szybko odchodzą od produkcji truskawek przemysłowych. – Kontraktując i kupując nieco drożej równy i wyhodowany z założenia do przetwórstwa surowiec można konkurować
także jakością produktu przetworzonego na rynkach międzynarodowych i sprzedawać przetworzone produkty drożej – podsumowuje Joanna Jagła.

Truskawki NIWATruskawki NIWATruskawki NIWA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here