Maliny, porzeczki i agrest – lubelskie rządzi!

owoce jagodowe

Porzeczki, agrest i przede wszystkim maliny. To w tych gatunkach produkcja skupia się głównie w województwie lubelskim. Zarówno, jeśli chodzi o areał upraw, jak i produkcję w tonach.

Na bloku wykładów o tematyce ekonomicznej na konferencji Jagodowe Trendy, Łukasz Zaremba z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa zaprezentował dane o tonażu i podziale produkcji oraz strukturze importu i eksportu poszczególnych gatunków owoców jagodowych. Zarówno świeżych jak i mrożonych. 

Dominacja województwa lubelskiego najbardziej jest widoczna w przypadku malin. 3/4 krajowej produkcji malin pochodzi właśnie z województwa lubelskiego. To w okolicach Kraśnika mamy największe malinowe zagłębie w kraju. Dominacja województwa lubelskiego widać również produkcji agrestu. W nim skupione jest 47% krajowej produkcji.

Podobnie jest w przypadku porzeczek. 39% wszystkich porzeczek czarnych jest produkowane na Lubelszczyźnie. Jeszcze większy procent (47%) dotyczy porzeczek kolorowych, przede wszystkim czerwonych. Uogólniając lwa część produkcji wszystkich gatunków jagodowych skupiona jest w województwach lubelskim, mazowieckim i łódzkim.

źródło: Wykład na konferencji Jagodowe Trendy, 8 grudnia 2021. mgr inż. Łukasz Zaremba IERiGŻ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here