W największym hiszpańskim zagłębiu produkcji owoców jagodowych kolejny sezon z rzędu spada produkcja truskawek i malin. Rośnie za to produkcja borówek…
Mniej malin i truskawek w Hiszpanii
Stowarzyszenie Freshuelva poinformowało, że sektor zakończył sezon truskawkowy z łączną produkcją 221 tysięcy ton, co stanowi spadek o 9% w porównaniu z ostatnim sezonem. Przypomnijmy, że aż 95% całkowitej hiszpańskiej produkcji truskawek skoncentrowane jest właśnie w Huelvie. Co więcej zbiory malin zakończyły się produkcją na poziomie 40 tysięcy ton, co stanowi spadek o 15% w porównaniu z poprzednim rokiem.
Główną przyczyną spadku obszaru uprawy powyższych gatunków jest ostra konkurencja ze strony Maroka. Hiszpańskie związki branżowe chcą wprowadzenia ceł na marokańskie owoce jagodowe. Zwracają uwagę na tamtejsze, znacznie niższe koszty produkcji, przez które spada rentowność hiszpańskich upraw.
Więcej borówek
Inaczej jest w przypadku borówek. Sezon zakończono w tym zagłębiu ze wzrostem produkcji na poziomie 10% – łącznie zebrano 58 tysięcy ton. Młode plantacje na południu Hiszpanii wchodzą w pełnie owocowania, a sezon staje się coraz dłuższy.
Wzrostowi produkcji borówek czy to w Polsce, Hiszpanii czy w Peru towarzyszą głosy pesymistów, że za kilka lat nie da się zagospodarować błyskawicznie rosnącej podaży. Zgodnie z prognozami już w przyszłym roku zbierzemy 3 miliony ton borówek w skali świata. W przypadku Polski tempo zakładania nowych plantacji każe prognozować, kiedy osiągniemy poziom 100 tysięcy ton…
źródło: www.blueberriesconsulting.com