Nasze polskie soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających – dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Część do Bergamo do szpitala dell’Ospedale Papa Giovanni XXIII, część do Szpitala Uniwersyteckiego w Turynie. Przetwory zostały przekazane przez plantatorów i przetwórców na znak solidarności w czasach pandemii.
– Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym okresie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach! Dziękuję! – powiedział dr Antonio Scarmozzino, Dyrektor w turyńskim Azienda Ospedaliero Universitaria Città della Salute e della Scienza.
– W imieniu Samorządu Studentów WUM, jak i wszystkich obdarowanych pięknie dziękujemy wszystkim Plantatorom za ich dary i za ich dobre serca. Poprosimy o przekazanie naszych wyrazów wdzięczności i podziękowań – powiedziała Agnieszka Stępień, Kierownik Biura Informacji i Promocji, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.