Dużo uwagi poświęcamy Ukrainie jako możliwemu konkurentowi na rynku. Jednak przyglądając się raportom dotyczącym uprawy warzyw i owoców trzeba zauważyć, że w ciągu ostatnich 5 lat produkcja zmniejszyła się w tym kraju o 10%.
Z wyjątkiem jabłek, których zbiory są na niemal identycznym poziomie od 2012 roku, spada produkcja wszystkich gatunków owoców. Zestawienie niżej ukazuje zbiory każdego z gatunków na przestrzeni 5 ostatnich lat.
Przyczyn jest kilka. Po pierwsze Ukraina wyludnia się, przede wszystkim w rejonach wiejskich. W związku z tym spada popyt wewnętrzny na owoce. O ile w przypadku niektórych warzyw większość produkcji pochodzi jeszcze z rodzinnych gospodarstw to w przypadku pozostałych gatunków stosunek ten zmienia się na korzyść dużych, nowoczesnych gospodarstw.
- jabłka – (od 1,179 mln ton do 1,115 mln ton);
- arbuzy – (od 460 do 400 tysięcy ton);
- winogrona – (od 386 do 281 tysięcy ton);
- wiśnie – (od 193 do 175 tysięcy ton);
- śliwki – (od 184 do 173 tysięcy ton);
- gruszki – (od 171 do 152 tysięcy ton);
- melony (od 117 do 99 tysięcy ton);
- orzechy – (od 115 do 113 tysięcy ton);
- czereśnie – (od 77 do 66 tysięcy ton);
- truskawki i maliny – (od 64 do 56 tys. ton);
- pigwy – (od 7,4 do 5,8 tys. ton).
źródło: SuperAgronom.com