Sezon na przetwory bez cukru

przetwory bez cukru

Spekulacja na rynku cukru trwa w najlepsze, więc w sklepach obserwujemy niedobory i rosnące ceny. Z kolei na rynkach towarowych cukier tanieje. Warto mieć na uwadze, że sprawa wpływa negatywnie na producentów owoców.

Od jakiegoś czasu notujemy niedobory na rynku cukru w Polsce. Konsumenci nierzadko widzą puste półki i informacje o braku cukru lub jego reglamentacji (np. maksymalnie 10 kg na osobę). Sprawę rozdmuchały ogólnokrajowe media do absurdalnych rozmiarów. Niestety, spekulacja, zbiorowa panika i kierowanie się emocjami doprowadziły do niedoborów i cen powyżej 7,00 zł za kilogram cukru. 

Nie zapominajmy o tym, że jesteśmy obecnie w szczytowym okresie robienia przetworów. W interesie sadowników jest oczywiście promowanie samodzielnego przygotowywania przetworów, ponieważ zwiększy to sprzedaż owoców. W tym aspekcie mówimy przede wszystkim o zakupach bezpośrednio od producentów.

Niestety rekordowe ceny cukru lub jego okresowe niedobory mogą przyczynić się do zmiany decyzji o zrobieniu w tym roku przetworów w części gospodarstw domowych. Wszystko wskazuje na to, że jesteśmy świadkami gigantycznej spekulacji. Na światowych rynkach towarowych cena cukru spada, a w Polsce cukru brakuje. Towaru nie brakuje w zachodniej Europie, a ceny są znacznie niższe, co jest najlepszym dowodem, że sytuacja została sztucznie wykreowana.

Prezes UOKiK zaapelował do konsumentów, aby podczas zakupów nie ulegali emocjom i nie kupowali cukru na zapas. Ponadto przypomniał, że reglamentacja towaru w polskim prawie jest dozwolona jedynie w szczególnych przypadkach, na przykład w stanie wyjątkowym. Dlatego też sprzedawcy powinni gruntownie przemyśleć tego typu działania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here