Smak, aromat, jakość – po prostu truskawka!

Materiał Partnera YARA

Dorodne truskawki

Smaczne, aromatyczne i dobrze wybarwione, oprócz tego jeszcze jędrne i mięsiste. Takie właśnie powinny być truskawki. Konsument chce nabywać i poszukuje takich owoców, a profesjonalny ogrodnik dąży do ich wyprodukowania.

Aura zmienną jest

„Droga” prowadząca do uzyskania wysokiej jakości owoców nie jest łatwa, szczególnie w wypadku truskawek uprawianych w polu. W czasie kwitnienia, zawiązywania i wzrostu owoców panują bardzo często zmienne warunki pogodowe. Uprawa narażona i w dużej mierze „uzależniona” jest od kaprysów pogody, a ta z roku na rok jest coraz bardziej nieprzewidywalna. W tym sezonie już dotknęły nas przymrozki, obecnie chłodne dni i noce nie sprzyjają intensywnej wegetacji roślin. W ub. sezonie obfite opady deszczu podczas zbiorów owoców wpłynęły niekorzystnie na ich jakość. Warto już teraz pomyśleć nad rozwiązaniami, które pozwolą zminimalizować niepowodzenia i ograniczyć czynniki stresowe w uprawie truskawki oraz wzmocnić kondycję roślin i poprawić ich zdrowotność. Warto wprowadzić działania, dzięki którym uzyskamy nie tylko zdrowe, ale też smaczne owoce!

Odżywianie to podstawa

Podstawę zdrowotności stanowi właściwa, zbilansowana dieta – twierdzenie to odnosi się nie tylko do dobrostanu człowieka i zwierząt. Analogicznie jest w wypadku roślin – ich kondycja i wigor zależą od właściwego, optymalnego odżywienia. W okresie kwitnienia i zawiązywania owoców należy koniecznie zadbać o dostarczenie roślinom truskawki składników pokarmowych. Deficyty pokarmowe wpływają bowiem na znaczne pogorszenie jakości i ilości plonu. I tak, np. niedobór fosforu sprzyja drobnieniu owoców, ogranicza ich wybarwienie i smak, pogarsza trwałość. Deficyt boru z kolei objawia się gorszym kwitnieniem roślin i słabym zawiązywaniem owoców, ich deformacją i drobnieniem. Rośliny słabo odżywione cynkiem wydają owoce drobne, mało soczyste, zdeformowane – asymetryczne. Deficyt wapnia objawia się z kolei pękaniem owoców, ich słabą jędrnością i trwałością oraz większą podatnością na choroby.

Kwitnące truskawki

Kształtowanie plonu

Okres od kwitnienia truskawki do zbioru owoców nie jest długi. Dlatego wskazana jest intensyfikacja działań, po to aby uzyskać zadowalający plon, w postaci smacznych i jędrnych owoców wysokiej jakości. Warto wybrać skuteczny i długodziałający nawóz dolistny stosowany na początku kwitnienia, który szybko uzupełni niedobory i/lub nie dopuści do ich pojawienia się. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na skład produktu, który powinien zawierać właściwe dobrane pierwiastki sprzyjające budowaniu plonu, jak np. bor (intensyfikacja podziałów komórkowych), wapń (jędrność i trwałość), fosfor (smak, wybarwienie). Jednorazowy zabieg zapewni roślinom nie tylko lepsze kwitnienie i stymulację zawiązywania owoców, ale też wpłynie pozytywnie na ich jędrność, trwałość, smak i wybarwienie.

Produktem, na który szczególnie warto zwrócić uwagę, jest YaraVita FRUTREL. To nawóz dolistny, będący uzupełnieniem nawożenia doglebowego, który zawiera pełen pakiet składników pokarmowych, niezbędnych w okresie kwitnienia i wiązania owoców (m.in. azot, fosfor, wapń, magnez, cynk oraz bor).

Jedno jego zastosowanie w sezonie zwiększy tolerancję plantacji stres, wzmocni jej kondycję po ewentualnych przymrozkach a także poprawi kwitnienie i wiązanie owoców, co wpłynie korzystnie na ich późniejszą jakość i trwałość.

Jak dokładnie działa YaraVita FRUTREL? Przeczytajcie o zalecanych terminach stosowania oraz o dawce i aplikacji nawozu. Szczegóły na https://www.yara.pl/odzywianie-roslin/wydarzenia-i-aktualnosci/aktualnosci/frutrel-w-truskawce/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here