Szkolne stołówki BIO. Przełomowy program wspierający bio produkcję

Jak zwiększyć popyt na bio warzywa i owoce? Jak jednocześnie wesprzeć producentów oraz kształtować postawy konsumenckie u dzieci i młodzieży? Wygląda na to że włoski rząd znalazł na to sposób.

Włochy są jednym z liderów produkcji organicznej na świecie, z ponad 1,8 mln ha upraw BIO oraz 70 tys. firm produkujących żywność tą metodą. O skali zafascynowania BIO mówią dane z 2016 r. gdy na Półwyspie Apenińskim 300 tys. ha przekształcono w obszary produkcji organicznej. Teraz nadchodzi etap dalszego postępu. Powstają szkolne stołówki z certyfikatami BIO. Będą one serwować uczniom posiłki wytworzone z żywności wyprodukowanej organicznie, w tym z BIO warzyw i owoców. 

 

Wg planów włoskiego ministerstw rolnictwa, które czuwa nad całym projektem, w pierwszej kolejności zostaną zdefiniowane zasady i kryteria klasyfikacji szkolnych stołówek. Planuje się, że powstaną dwa poziomy klasyfikacji. Pierwszy to stołówki wyróżnione złotym emblematem, wykorzystujące w posiłkach 90 proc. biologicznych owoców, warzyw, soków, (także pieczywa, zbóż i olejów). Drugie to stołówki z emblematem srebrnym, które przygotowując dania dla uczniów bazują w 70 proc. na bio produktach pochodzenia roślinnego. 

 

Certyfikowane szkoły będą otrzymywać także specjalne wyróżnienia, jeśli będą dbać o ograniczenie strat żywności (oddawanie niewykorzystanych produktów/ posiłków do organizacji pożytku publicznego dystrybuujących żywność osobom potrzebującym) lub korzystać z produktów lokalnych (pochodzących z gospodarstw oddalonych o maksymalnie 150 km od stołówki).

 

Posiłki w bio-stołówkach mają bazować w 100 proc. na bio jajach oraz w 50 proc. (złoty emblemat) lub 30 proc. (srebrny emblemat) na innych bio produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, sery). 

  • rosahumus agrosimex gleba
 

Nowa inicjatywa ministerstwa rolnictwa ma sprzyjać nie tylko promocji spożycia żywności wyprodukowanej metodami organicznymi, ale także faworyzować i zachęcać producentów żywności i rolników do przechodzenia na taki model produkcji. W skali kraju ma przyczynić się do zwiększenia spożycia bio produktów.

 
W celu wsparcia projektu ustanowiono fundusz o wartości 44 mln euro na działania (m.in. promocyjne i informacyjne) prowadzone do końca 2021 roku.   
 
Źródło: sinab, corriereortofrutticolo, mipaaf

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here