Technologia, która pozwala przechować borówki przez 3 miesiące

Duke

Wyobraźmy sobie, że borówki zerwane pod koniec września sprzedamy przed Świętami… Amerykańska technologia przechowania owoców robi wrażenie. Pytanie czy zdobędzie popularność w Polsce i w Europie?

Nowa technologia przechowywania

Chłodzenie owoców w celu wydłużenia okresu sprzedaży lub uniknięcia sprzedaży w okresie najniższych cen to nic nowego. Przez lata udoskonalano systemy chłodnicze, głównie dla długiego przechowania owoców ziarnkowych. Jednak amerykańska firma z Seattle opracowała technologię, która przedłuża przechowywanie owoców miękkich, przede wszystkim borówek i truskawek. Sprawdza się także w przypadku winogron czy kwiatów.

Wyniki są imponujące. Jak zapewnia producent, borówki można przechowywać do 12 tygodni bez utraty jakości (firma RipeLocker). Nie jest to tylko chwyt marketingowy, bo technologię tę zaczynają stosować najwięksi gracze na rynku borówek, między innymi firma Agrovision.

RipeLockerJak to działa?

Owoce umieszcza się na tackach w małej komorze przypominającej rurę z tworzywa o dużej średnicy. Przechowuje się je w niskim ciśnieniu po odpompowaniu powietrza, ale nie jest to pełna próżnia. Proces oddychania jest spowolniony, ale nie ma warunków beztlenowych. Wysoka wilgotność zapobiega utracie wagi owoców.

Technologia jest używana w Stanach Zjednoczonych, Chile i Meksyku. Jeśli założymy przystępne ceny związania i dużą popularyzację, może to wpłynąć na handel borówkami, który i tak jest już prawie całoroczny. Wyobraźmy sobie sytuację, gdy borówki zerwane w czerwcu trafiają do sprzedaży we wrześniu, a ostatnie owoce zebrane w Polsce sprzedamy przed świętami Bożego Narodzenia…

źródło: www.blueberriesconsulting.com

zdjęcie: www.ripelocker.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here