Sofia Michieli zdobyła niedawno nagrodę innowacyjności Smau od Padwy. Nie ma jeszcze 23 lat, ale ma już jasno określone pomysły. Absolwentka nauk rolniczych z najlepszymi ocenami, już poświęciła się biznesowi, a w zeszłym roku stworzyła szklarnię o powierzchni 6000 m2 do uprawy truskawek w systemie „Up and Down”.
W Holandii system jest już znany, a we Włoszech nie jest zbyt powszechny, a jeszcze mniej w uprawie truskawek. W praktyce uprawa odbywa się przy użyciu substratu z włókna kokosowego i perlitu. Sadzenie odbywa się na dwóch poziomach, dzięki czemu pracownicy mogą zbierać owoce na stojąco.
Szklarnia ma około 120 m długości i 50 m szerokości. W górnej części ma 4 m wysokości. Okna w szklarni znajdują się na górze – w dachu i po bokach. Regulowane są automatycznie za pomocą elektronicznej jednostki sterującej, która ocenia temperaturę, wilgotność i parametry wiatru.
Jak mówi Sofia: „Dzięki temu systemowi możemy uprawiać około dwa razy więcej roślin na tej samej powierzchni, obecnie mamy 110 000 roślin odmian ‘Portola’ i ‘Albion’, zasadzonych zeszłego lata, jednak testujemy również inne odmiany. Perspektywy są bardzo dobre, z produktem o doskonałym smaku i bardzo wysokiej jakości, dzięki systemowi „Up and Down” nie tylko zwiększamy plony, ale także jakość pracy i zarządzania gospodarstwem”.
Karol Pajewski
za: www.fresh-plaza.es