Uprawa ekologicznych czerwonych porzeczek nie taka kolorowa?

porzeczka czerwona

Ceny, jakie można uzyskać za owoce ekologiczne nie zawsze rekompensują niższy plon względem uprawy konwencjonalnej. Tak jest między innymi w przypadku czerwonych porzeczek. Jeden z plantatorów z Lubelszczyzny opowiada nam o swoich doświadczeniach. 

– Przy tej różnicy w cenach i wydajności uprawa ekologicznych porzeczek czerwonych jest nierentowna – mówi nam plantator z Lubelszczyzny, który właśnie skończył zbiory gatunku w tym sezonie. Uprawia on czerwone porzeczki metodą konwencjonalną i ekologiczną, dzięki czemu ma pełny ogląd kosztów produkcji, wydajności i możliwości sprzedaży.

Nasz rozmówca sprzedawał porzeczki czerwone z uprawy konwencjonalnej po 1,30 zł/kg netto przy wydajności 16 ton z hektara. To ponad 22 000 zł przychodu. Z kolei owoce z uprawy ekologicznej zostały sprzedane po 1,63 zł/kg netto przy wydajności 6 ton z hektara. Mnożąc te dane otrzymujemy niespełna 10 500 złotych. Co zdaniem naszego rozmówcy jest całkowicie niesatysfakcjonującą kwotą. 

To nie koniec różnic. Warto dodać wyższe koszty nawożenia i ochrony produktami dopuszczonymi do stosowania w „ekologii”. Niebagatelne znaczenie mają także koszty wydane na paliwo do częstszego mechanicznego usuwania zachwaszczenia. Podsumowując, plantator po wywiązaniu się ze zobowiązań wobec swoich odbiorców zamierza zrezygnować z ekologicznej uprawy czerwonych porzeczek.

Ekologiczna uprawa każdego z gatunków owoców jest w mniejszym bądź większym stopniu trudniejsza od jego uprawy konwencjonalnej. Zazwyczaj jednak wiąże się ze spadkiem wydajności z hektara. Oczywiście nie oznacza to, że taki biznes nie może się udać. Jednak jak widać końcowy sukces zależy od wielu zmiennych…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here