Niekorzystne warunki pogodowe opóźniły rozwój truskawek i zbiory. Na rynek świeżych w grudniu i styczniu dostarczono około 50% mniej owoców mniej. Zachwiało to zarówno rynkiem świeżych, jak i przetwarzanych owoców.
Wysokie ceny świeżych truskawek w Egipcie spowodowały spadek eksportu na początku grudnia, ceny spadły, co spowodowało reakcję rolników. Według lokalnych mediów egipscy rolnicy początkowo postanowili zatrzymać owoce, zamiast poddać się presji wywieranej przez europejskich importerów, a niektórzy zdecydowali się przekierować swój surowiec na mniej rentowny, ale bardziej stabilny rynek przetwórczy.
Niewiele truskawek trafi na rynek świeżych owoców, co będzie oznaczało więcej surowca dla rynku przetwórczego. Egipscy przetwórcy wprowadzają na rynek swoje mrożone truskawki za 1000–1300 USD za tonę (3867 – 5027 PLN). Ceny skupu surowca najwyższej jakości wynoszą około dolara, lub tuż poniżej tej stawki, czyli 3,86 zł/kg.
W Egipcie rynek truskawek jest podzielony na dwie części. Ten tańszy, przetwórczy, bez wymagań i ten z wyższymi cenami w pełni identyfikowalnych, certyfikowanych i wysokiej jakości owoców.
Czynnikami, które osłabią konkurencyjność egipskiej produkcji będzie rozpoczęcie przetwórstwa w innych krajach (Maroko). Oraz stale drożejący funt egipski.
Karol Pajewski
Żródło: iegvu.agribusinessintelligence.informa.com