Jeżyna spod szkła

Ten gatunek staje się coraz bardziej popularny, także poza naturalnym sezonem występowania – jest doceniany za swoje właściwości prozdrowotne przez konsumentów, a sieci handlowe chętnie oferują go podobnie jak maliny. Holendrzy szukają sposobów przedłużenia podaży tych jagód na cały rok i zwiększają nasadzenia pod szkłem – szacuje się, że tym roku wzrosną one o 40%.

Niewiele im już trzeba – obecnie zbierają swoje jeżyny od połowy kwietnia do początków stycznia. Jesienią założono kolejne doświadczenia z zamiarem przyspieszenia owocowania krzewów o około 6 tygodni, do początku marca.

Dotychczasowe próby z wykorzytaniem wysokoprężnych lamp sodowych do doświetlania roślin nie przyniosły zadawalających rezultatów, więc w bieżących próbach w ośrodku konsultacyjno-doświadczalnym firmy Delphy obserwowane są światła LED-owe – Philips Greenpower LED DR/B LB).

Do doświadczenia wybrano odmiany ‘LochNess’, ‘Astrina’, ‘Kwanza’, ‘Eurosadina’, ‘Aurora’. Do szklarni wniesiono 20 listopada rośliny wykopane z gruntu oraz wykopane w połowie października i przechowywane w chłodni (te energiczniej ruszyły z wegetacją). Krzewy są doświetlane z góry i boków – ma to na celu zwiększenie owocowania (taki efekt uzyskano przy pomidorach).

Doświetlanie jest prowadzone od północy do godziny 18:00. Średnia temp. dobowa wynosi 18 st.C, wilgotność względna powietrza – 60%, koncentracja CO2 900-1000ppm.

za: fruit-inform.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię
Wpisz swój komentarz

Polityka Prywatności