Zmęczenie gleby, choroba replantacyjna. Co wiemy o tym zjawisku?

Wieloletnia uprawa tego samego gatunku lub gatunków pokrewnych na tym samym stanowisku nie jest obojętna dla gleby, powoduje tzw. jej zmęczenie. Zjawisko to jest...

Odżywianie roślin po francusku

W malowniczym rejonie Tuluzy, stolicy francuskiej Oksytanii zlokalizowane są zakłady produkcyjne oraz laboratoria firmy Agronutrition (należącej do grupy de Sangosse), działającej w branży szeroko...

Weganie: bez obornika proszę!

Populacja konsumentów praktykujących dietę wegańską stale rośnie i staje się coraz bardziej zauważalna na rynku. Przygotowywana przez producentów żywności oferta dla nich jest z...

Skuteczność dzięki wiedzy…

...to firmowe motto firmy Intermag, jednego z największych producentów nawozów i biostymulatorów, a także produktów prozdrowotnych dla zwierząt w Europie Środkowo-Wschodniej. O tym, co...

Pod hasłem „Doradztwo-Innowacja-Partnerstwo”

12 października w Warszawie odbyło się spotkanie dla sklepów biorących udział w dystrybucji produktów oferowanych przez firmę TimacAgro Polska. Główne zagadnienia dotyczyły portfolio firmy...

Spacerem po sadzie (9)

Powoli zbliżamy się do czasu, kiedy zaczynamy myśleć o dokarmianiu dolistnym jabłoni i gruszy po zbiorach owoców. Zabieg ten jest wskazany, szczególnie w tym...

Opłaca się nawozić czereśnie latem

Podczas VI Letnich Pokazów Czereśniowych jednym z ważniejszych wątków prezentowanych wykładów i wystąpień było zasilanie roślin składnikami odżywczymi oraz stymulowanie ich wzrostu i rozwoju. W...

Porzeczka w trudnym sezonie

Trzydziestego czerwca miała miejsce już czwarta edycja seminarium ,,Porzeczkowy zawrót głowy” organizowanego na terenie gospodarstwa dr Piotra Baryły w Piotrowicach Wielkich (woj. lubelskie). Głównymi...

Próchnica glebowa niezbędna dla wzrostu i rozwoju roślin

Ta bogata w liczne związki organiczne substancja naturalna, powstała w wyniku biologicznego rozkładu resztek organicznych pochodzących od roślin (np. liście, obumarłe korzenie, gałązki, opadłe...

Regulatory wzrostu a jakość owoców

Przerzedzanie jest jednym z najważniejszych zabiegów w produkcji owoców, szczególnie jabłek, i właśnie produktom mogącym znaleźć zastosowanie w tej dziedzinie poświęcone było spotkanie zorganizowane...

Newsletter