Parch jabłoni (Venturia inaequalis) to jedna z najgroźniejszych chorób, która dotyka sady jabłoniowe, powodując poważne straty w plonie i obniżenie jakości owoców. Choroba ta objawia się charakterystycznymi brunatno-oliwkowymi plamami na liściach i owocach, które z czasem ciemnieją i prowadzą do nekrozy skórki. Zainfekowane owoce często tracą wartość handlową, a silnie porażone liście przedwcześnie opadają, co osłabia zdrowotność drzewa.
Opadłe liście to idealne miejsce do rozwoju parcha
Po zbiorze owoców, z drzew opadają liście – zarówno te zdrowe, jak i z objawami chorób. Niestety, tworzą one doskonałe środowisko do rozwoju wielu patogenów, i to tuż pod samymi drzewami. Patogeny rozwijające się w masie opadłych liści porażają jabłonie w kolejnych latach uprawy.
Parch jabłoni – jak go ograniczyć?
Fungicydy mało skuteczne. Z uwagi na odporność sprawcy parcha jabłoni na popularne związki chemiczne, takie jak: dodyna, strobiluryny, triazole i anilinopirymidyny, standardowa ochrona fungicydowa jest mało efektywna w tym przypadku, i warto ją wspomóc metodami alternatywnymi, w szczególności mikrobiologicznymi.
Czy mocznik to dobre rozwiązanie?
Niegdyś w celu ograniczenia infekcji V. inaequalis opadłe liście zbierano i wywożono z sadów, obecnie stosuje się jednak metody przyspieszania ich rozkładu, np. z użyciem mocznika. Mocznik pobudza aktywność mikroorganizmów glebowych rozkładających liście, niestety równocześnie aktywuje organizmy chorobotwórcze. Dodatkowo, stosowanie mocznika wiąże się z negatywnymi skutkami dla środowiska.
Produkty z mikroorganizmami odgrywają ważną rolę
Produkty zawierające mikroorganizmy zdolne do enzymatycznego rozkładania związków celulozy i ligniny, czyli elementów budulcowych tkanek roślinnych, stanowią ciekawe, nowoczesne i skuteczne rozwiązanie w ograniczaniu rozwoju parcha jabłoni. Mikroorganizmy tego typu przyspieszają rozkład liści, ograniczając tym samym przestrzeń do rozwoju parcha. Dodatkowo, poprawiają jakość gleby i wspomagając procesy glebotwórcze, takie jak tworzenie próchnicy. Dzięki temu udostępniają ponownie jabłoniom składniki pokarmowe, które straciły wraz z opadnięciem liści.
BACTIM® LIŚCIE na rozkład liści!
BACTIM® LIŚCIE to produkt mikrobiologiczny od INTERMAG, ukierunkowany na rozkład opadłych liści. Zawiera konsorcjum bakterii Bacillus spp. w postaci uśpionych przetrwalników, które aktywują się dopiero po jego zastosowaniu i skutecznie rozkładają opadłe liście. Produkt dokładnie pokrywa liście mikroorganizmami, dzięki zawartości aż 2 miliardów bakterii w 1 ml!
BACTIM® LIŚCIE to:
Przyspieszenie rozkładu opadłych liści
Ograniczenie źródła infekcji parcha jabłoni
Niższy poziom pozostałości środków ochrony roślin
Poprawa właściwości gleby
Mniejsze zużycie nawozów azotowych.
Ogranicz presję parcha jabłoni z BACTIM® LIŚCIE!
Dowiedz się więcej na www.intermag.pl