Regulatory wzrostu a jakość owoców

Przerzedzanie jest jednym z najważniejszych zabiegów w produkcji owoców, szczególnie jabłek, i właśnie produktom mogącym znaleźć zastosowanie w tej dziedzinie poświęcone było spotkanie zorganizowane przez Arysta LifeScience, które odbyło się 28 lutego w Radziejowicach.

Jak informował Steve McArtney, ekspert w dziedzinie regulatorów wzrostu w Valent BioSciences (USA), regulatory wzrostu – Regulex 10 SG, MaxCel® i Promalin były testowane w różnych warunkach i na różnych odmianach.

Regulex 10 SG to regulator rozwoju roślin z grupy giberelin. Zawiera GA4+7 – 100 g/kg (10%). Przeznaczony jest do ograniczania ordzawiania i utrzymania jakości jabłek oraz poprawy zawiązywania owoców gruszy. W przypadku jabłoni zabiegi nim poleca się wykonywać od pełni kwitnienia do początku opadania zawiązków (BBCH 65–73). Pierwszy zabieg należy wykonać między pełnią kwitnienia (gdy przynajmniej 50% kwiatów jest otwartych – BBCH 65) a końcem kwitnienia (BBCH 69). Przy niskiej temperaturze i opadach zabieg należy wykonać w fazie pełnego kwitnienia, a podczas sprzyjającej pogody zabiegi rozpoczynać w okresie opadania płatków kwiatowych. W przypadku dużego ryzyka ordzawiania jabłek zaleca się stosowanie krótszych odstępów pomiędzy zabiegami. Natomiast w uprawie gruszy środek ten należy stosować od fazy białego pąka, gdy płatki kwiatów wydłużają się, a działki kielicha są lekko otwarte, do fazy zasychania kwiatów, gdy większość płatków opada (BBCH 57–67). Najkorzystniej wykonać nim zabieg, gdy 20–30% pąków kwiatowych jest otwartych (BBCH 62–63). W przypadku późnego przymrozku ważne jest, aby zastosować go możliwie najszybciej, nie później niż 1–2 dni po przymrozku. Regulex 10 SG można stosować z proheksadionem wapnia (razem lub w bliskim odstępie czasowym), gdyż nie wpływa on negatywnie na działanie Regulexu.

MaxCel® to nowy produkt na polskim rynku (uzyskał rejestrację 9 marca br.). Jego główny składnik aktywny, 6-benzyladenina (6-BA) – 20 g/l (1,9%), przyczynia się do zwiększenia wielkości owoców oraz ogranicza wystąpienie przemiennego owocowania drzew. Preparat działa na dwa sposoby – powoduje stres węglowodanowy oraz stymuluje produkcję etylenu, co sprawia, że zawiązki stają się słabsze i opadają. Wybiórczo przerzedza słabe zawiązki lateralne (boczne), przyczynia się do intensywnych podziałów komórkowych w utrzymanych zawiązkach, a w efekcie do uzyskania większych owoców. Wpływa on też korzystnie na kwitnienie w kolejnym sezonie i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia przemiennego owocowania. MaxCel® zawiera też surfaktant, co zapewnia lepsze pokrycie, zwilżenie opryskiwanej nim powierzchni oraz wchłanianie substancji aktywnej.

Preparat ten należy stosować po kwitnieniu, gdy owoce osiąganą wielkość 7–15 mm (optymalna 10–12 mm), w fazie rozwojowej BBCH 71–72. W celu uzyskania najlepszego efektu jego działania temperatura powietrza 2–3 dni po zabiegu powinna wynosić od 20 do 25°C. Niższa nie wpływa na jego skuteczność, jeśli w ciągu dnia osiągnie ona co najmniej 15°C. Natomiast wyższa od zalecanej – powyżej 30°C – może powodować silniejsze przerzedzanie. Wysoka wilgotność względna powietrza wpływa korzystnie na działanie środka, ale podczas zabiegu liście powinny być suche.

Steve McArtney

Floredux to nawóz azotowy dedykowany do upraw sadowniczych w celu nawożenia, a także przełamywania przemiennego owocowania drzew owocowych. Zawiera tiosiarczan amonu (ATS – 53%) w wygodnej formulacji płynnej oraz mikroelementy (bor, siarkę oraz mangan i cynk – skompleksowane EDTA), które zapewniają optymalne odżywienie pozostałych na drzewie zawiązków we wczesnych stadiach ich rozwoju. Floredux niszczy znamię słupka kwiatu, nie dopuszczając do zapłodnienia. Dlatego zalecany jest do wczesnych zabiegów przerzedzania, szczególnie w przypadku odmian mających tendencję do przemiennego owocowania (np. ‘Elstar’, ‘Ligol’) oraz odmian z tendencją do drobnienia owoców, szczególnie w celu przerzedzenia kwiatów na pędach jednorocznych (np. ‘Gala’, ‘Golden Delicious’, ‘Pinova’).

W prezentowanych przez Engelberta Lanza z firmy ProAgro z Niemiec doświadczeniach i obserwacjach poczynionych w praktyce Floredux wykazał dobre działanie przerzedzające i zapobiegające wejściu drzew w przemienne owocowanie. Przy czym preparat ten powinien być stosowany na suchy liść przy temperaturze 15–22°C (nie należy wykonywać nim zabiegu wieczorem, a także przed spodziewanym pojawieniem się rosy lub przed deszczem). Do cieczy roboczej nie należy dodawać zwilżaczy, nawozów dolistnych ani insektycydów, a także stosować łącznie z produktami na bazie olejów mineralnych i roślinnych, preparatami zawierającymi miedź, fungicydami zawierającymi dodynę, preparatami zawierającymi milbemektynę oraz opartymi na wyciągach z miodli indyjskiej.

Engelbert Lanz

Jak poinformował Remy Łyczko z firmy Valent BioSciences prowadzi obecnie doświadczenia z wykorzystaniem m.in. ACC (naturalnie występującego w roślinie aminokwasu i prekursora etylenu), przeznaczonego do przerzedzania zawiązków jabłoni w późnym okresie – o średnicy 16–20 mm. Na podstawie wstępnych doświadczeń wykazano wysoką skuteczność tego preparatu również w przypadku przerzedzania pestkowych (śliwki, brzoskwinie) oraz winogron. Produkty oparte na ACC znajdują się obecnie w badaniach i na rynku europejskim będą dostępne prawdopodobnie dopiero za kilka lat.

Remy Łyczko

Dr Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przedstawiła wyniki badań z wykorzystaniem m.in. różnych produktów i ich kombinacji do przerzedzania zawiązków kilku odmian jabłoni. Jak zaznaczyła, wiele z tych wyników jest bardzo obiecujących, są to jednak badania jednoroczne, które należy kontynuować, aby móc sformułować jak najlepsze zalecenia dla praktyki. Każdy sezon jest bowiem inny pod względem przebiegu warunków atmosferycznych, a te mają ogromny wpływ na same rośliny, jak i na efekty stosowania poszczególnych preparatów.

Dr Iwona Szot

Tekst i fot. Monika Strużyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here