Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 11/2021

    MPS Sad - okładka nr 11/2021
    Cena: 14 zł

    W numerze między innymi o:

    • Deser, eksport, przemysł…, czyli polska definicja jabłka
    • Natura znów zwycięża…
    • A może tu zacząć od wapniowania

    Temat numeru

    • Dr hab. Kazimierz Tomala odznaczony
    • Deser, eksport, przemysł…, czyli polska definicja jabłka – Adam Paradowski
    • O co chodzi z tym „przemysłem”? – Karol Pajewski
    • O tym, że jednak można!
    • Produkcja i handel zagraniczny zagęszczonym sokiem jabłkowym – Dr hab. Bożena Nosecka
    • Skąd się biorą jabłka do przetwórstwa. Historia prawdziwa – Adam Paradowski

    Ekonomia

    • Przetwórstwo, ach przetwórstwo – Dr Paweł Kraciński
    • Na obecnej sytuacji nie zyskuje (prawie) nikt – Karol Pajewski

    Agrotechnika

    • Natura znów zwycięża… – Dr Krzysztof P. Rutkowski
    • Kontraktacja daje stabilizację – Justyna Dobosz
    • Nie tylko jabłonie – Monika Korzeniowska
    • Nowe odmiany czereśni (cz. II). Odmiany średnio wczesne – Mgr Agnieszka Głowacka
    • Letnie Pokazy Czereśniowe (cz. I). Podsumowania i prognozy – Anita Łukawska

    Nawożenie

    • Związki bazy z nadbudową – Marcin Oleszczak
    • A może tak zacząć od wapnowania? – Marcin Oleszczak
    • Różny skład, różne działanie – Dr inż. Piotr Ochal
    • Próchnica – podstawa żyzności gleby – Marcin Oleszczak
    • Czy bakterie są potrzebne w sadzie? – Dr inż. Anna Ambroszczyk
    • Regeneracja gleby – Monika Korzeniowska

    Mechanizacja

    • Jak przygotować się do sezonu? – Prof. dr hab. Ryszard Hołownicki
    • Sprawdzone i nowe rozwiązania (cz. II) – Dr. inż. Adam Strużyk
    • Największy siłacz w gospodarstwie – Karol Pajewski