Chociaż presja japońskiej rdzy jabłoni jest w Stanach jeszcze niska to występuje już na bardzo dużym obszarze. Naukowcy są zdania, że choroba ta będzie się dalej rozprzestrzeniać.
Chorobę po raz pierwszy zdiagnozowano w 2008 roku w szkółkach w stanie Delaware i Pensylwania. Niedawno wykryto objawy choroby w Minnesocie i Wisconsin. Warto uzmysłowić sobie, że choroba przebyła ponad 2500 kilometrów.
Japońska rdza jabłoni jest rodzajem rdzy wywoływanej przez grzyb Gymnosporangium yamadae. Grzyb ten pochodzi z Azji i potrzebuje dwóch różnych roślin żywicielskich, aby zakończyć swój cykl życiowy. Połowę swojego życia spędza na jabłoniach, a drugą na jałowcu.
W Azji choroba jest znana w uprawie od dawna. W USA jest stosunkowo nowa. Amerykańscy naukowcy są zdania, że choroba będzie się dalej rozprzestrzeniać. Podstawową profilaktyką jest pozbycie się jałowców, które rosną w pobliżu sadów. Ze wspomnianym grzybem można również walczyć znanymi fungicydami.
źródło: freshplaza.com / The Connecticut Agricultural Experiment Station
zdjęcie: Twitter / Mary Ann Hansen