Grzyb Botrytis cinerea, sprawca szarej pleśni, występuje w przyrodzie powszechnie. Jest typowym polifagiem porażającym wiele gatunków roślin uprawnych
Ponadto, może rozwijać się saprotroficznie na martwych szczątkach roślin, co zwiększa możliwości jego przeżycia, rozprzestrzeniania oraz zakażania. Pogoda w miesiącach wiosennych 2021 roku (chłodno i wilgotno w marcu i kwietniu) wskazuje na duży ryzyko silnej presji tego patogenu w okresie kwitnienia.
Preferencje
Grzyb B. cinerea występuje prawie we wszystkich uprawach sadowniczych (jabłoń, grusza, truskawka, malina, jeżyna, poziomka, borówka wysoka, winorośl), wywołując różne objawy chorobowe podczas wegetacji roślin. Jego charakterystyczną właściwością jest rozkład tkanek/komórek. Początkowo zaobserwować można wodniste plamy w miejscu porażenia organu rośliny grzybem, z czasem dochodzi do maceracji i gnicia o charakterze suchym bądź mokrym. Takie zmiany chorobowe dotyczyć mogą zarówno powierzchni pędów, jak i liści oraz owoców. Do infekcji dochodzi najczęściej w warunkach wysokiej wilgotności środowiska, przy czym proces chorobowy przebiega w każdym zakresie temperatury, także przy bardzo niskiej temperaturze, nieco powyżej 0°C.
Aktywność w okresie kwitnienia jabłoni
Aktywności grzyba szczególnie sprzyja deszczowa pogoda w czasie pełni kwitnienia i podczas opadania płatków. W takich warunkach wszędobylski grzyb zasiedla słupki i pręciki, a także pozostaje w formie ukrytej w kielichu rozwijającego się zawiązka. Nie ma danych wskazujących na różnice w podatności kwiatów jabłoni różnych odmian na zakażenie przez B. cinerea. Są one bardzo delikatnym organem, niezależnie od odmiany. O ich zakażeniu decydują głównie obecność źródła infekcji i sprzyjające warunki pogodowe. Na skutek zakażenia kwiatów jabłoni przez zarodniki B. cinerea rozwija się mała plamka gnilna na zawiązkach owoców, u podstawy działek kielicha. Zazwyczaj proces jej rozrastania zostaje szybko zahamowany, porażona tkanka zapada się i zasycha. Wokół kielicha pozostają ciemnobrązowe, suche, nekrotyczne plamy o średnicy 0,5–3 cm. Jeżeli pogoda stymuluje sprawcę choroby, może rozwinąć się miękka zgnilizna obejmująca miąższ pod skórką. Silnie porażone zawiązki – opadają, mniej – wzrastają, ale w gnieździe nasiennym powiększającego się owocu grzyb rozwija się nieprzerwanie, aby w okresie przechowywania owoców ujawnić się ze szczególną siłą. Letnia forma szarej pleśni to tzw. sucha lub mokra zgnilizna przykielichowa, widoczna na zawiązkach owoców i młodych owocach.
Ochrona
Do zapobiegania wystąpienia tej choroby lub jej zwalczania (we wczesnym stadium rozwoju procesu) rekomendujemy fungicyd Fontelis™ 200 SC (200 g pentiopiradu w l). Fontelis™ należy zastosować od pełni kwitnienia (50% kwiatów otwartych) do zasychania kwiatów, większość płatków odpada (BBCH 65-67), zwłaszcza podczas deszczowej pogody. Należy sięgnąć po ten środek (w dawce 0,5–0,75 l/ha), szczególnie, że jest on również zarejestrowany nie tylko przeciwko szarej pleśni, ale też przeciwko parchowi i mączniakowi jabłoni. Jednym trafionym w tym terminie zabiegiem możemy wyeliminować jednocześnie sprawców wszystkich trzech chorób. Ze względu na przynależność substancji czynnej do grupy SDHI, w ramach strategii antyodpornościowej należy przestrzegać liczby zabiegów środkami z tej grupy, która nie powinna przekraczać, łącznie przeciwko wszystkim patogenom – 3 w sezonie.
Dostosowany do potrzeb sieci handlowych
Obecnie, gdy wielu odbiorców wymaga dostarczania jabłek w których wykrywa się pozostałości najwyżej 2–3 substancji czynnych środków ochrony roślin, oczywiście poniżej dopuszczalnych norm, Fontelis™ jest dobrym środkiem do włączenia w program ochrony spełniający te normy. Zawiera bowiem jedną substancję czynną o znanym profilu rozkładu, która jest skuteczna wobec wielu grzybów chorobotwórczych. Zastosowanie go w okresie kwitnienia lub bezpośrednio po zakończeniu kwitnienia, przyczynia się do ochrony liści i zawiązków jabłek jednocześnie przed: parchem jabłoni, mączniakiem jabłoni oraz szarą pleśnią.
Fontelis™ to pierwszy preparat z grupy SDHI, przeznaczony równocześnie do zwalczania parcha, mączniaka oraz szarej pleśni bez potrzeby mieszania z innymi fungicydami. Środek skutecznie zabezpiecza uprawy jabłoni przed szarą pleśnią oraz efektywnie zapobiega rozwojowi parcha w całym okresie wegetacji, włączając w to krytyczny z punktu widzenia ochrony okres kwitnienia. Fungicyd należy stosować zapobiegawczo lub we wczesnych stadiach rozwoju choroby (maksymalnie 48 godzin po infekcji). Warto podkreślić, że przy stosowaniu zgodnie z dobrą praktyką temperatura nie ogranicza terminu stosowania preparatu, a już po godzinie od wyschnięcia nawet silny deszcz do 60 mm nie obniży skuteczności działania środka.
Artykuł Partnera Corteva Agriscience
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.