Serdecznie zapraszamy na konferencję „Biologizacja w ogrodnictwie – jak w praktyce wdrażać technologię „Zero pozostałości”, która odbędzie się 7 grudnia w Nadarzynie w ramach targów Fruit Poland.
Konferencja ta jest swoistym kompendium najnowszej wiedzy o możliwościach zastąpienia chemicznej ochrony roślin naturalnymi zabiegami bezpozostałościowymi. Tematyka wykładów przeznaczona jest dla ogrodników planujących rozpocząć przygodę z uprawą ekologiczną ale i tych, którzy jedynie starają się ograniczyć zużycie środków chemicznych w swoich uprawach.
Poniżej szczegółowy program konferencji:
Biologizacja w ogrodnictwie – jak w praktyce wdrażać technologię „Zero pozostałości”
10:30-11:00 Pierwiastki budujące naturalną odporność roślin
Albert Zwierzyński, Doradca Jagodowy
11:00:11:30 Mikoryzacja odpowiedzią na zmęczone gleby i trudne warunki środowiskowe
Szymon Kamiński, Bioagris
11:30-12:00 Bakterie w służbie technologii: mineralizacja resztek roślinnych, wiązanie azotu atmosferycznego, uruchomienie uwstecznionego fosforu
Wojciech Szyszkowski, Bio Gen
12:00-12:20 Technologia ograniczania przędziorka i wciornastka przy użyciu organicznego preparatu
MiteMine, Ezekiel Guard, Cosmocel
12:20-13:00 Biologiczne i niechemiczne rozwiązania w strategii antyodpornościowej: efektywna ochrona bez pozostałości
Bartłomiej Drzazga, Andermatt
13:00-13:40 „Hard way to organic farming… G4TF in practice”
Jan Vanherk, Paweł Jesiotr, Certis-Belhim
13:40-14:00 Biostymulacja roślin w uprawach ekologicznych i technologii „Zero pozostałości”
Jarosław Barszczewski, Calfert
14:00-14:20 Kompleksowa technologia ochrony i stymulacji roślin z zastosowaniem krzemu
Zbigniew Jarosz, UP Lublin/Doradca Jagodowy
14:20-14:50 Panel dyskusyjny: perspektywy rozwoju rynku produktów „bio” w Polsce i na świecie -czy warto iść w tym kierunku?
Beata i Maks Karpierz (Borówka Henrykowska),
Popławski Rafał (RafBerry),
Tomasz Olszewski, PROCAM Polska,
Zbigniew Jarosz, Albert Zwierzyński, Doradca Jagodowy
14:50-15:00 Podsumowanie i zakończenie konferencji
Serdecznie zapraszamy
Zespół Doradcy Jagodowego