Kolcowój chiński (jagoda goji) jest gatunkiem należącym do rodziny tej samej rodziny co pomidor czy papryka. Dzięki właściwościom prozdrowotnym (m.in. obniżanie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi, poprawa jakości snu) jagoda goji jest bardzo popularna w Chinach.
W Polsce dotychczas gatunek ten był mało znany, jednak coraz więcej sadowników oraz ogrodników zastanawia się nad jego uprawą ze względu na wysokie ceny owoców.
Jagoda goji pełnie owocowania uzyskuje w 3-4 roku od posadzenia. Zaleca się sadzenie w rozstawie 3-3,5 x 1,8-2 m przy 2000-2500 roślin/ha. Kwitnie od czerwca, a pierwsze owoce można zbierać już w sierpniu. Zbiór kilkukrotny od sierpnia do października. Owoce zazwyczaj są suszone, ale można je jeść również na surowo oraz w formie przetworów.
Pierwsze towarowe gospodarstwa pojawiają się w całym kraju, a prawdopodobnie największa już plonująca jest położona w województwie małopolskim.
Czy uważacie, że gatunek ten jest przyszłościowy? Słyszeliście o plantacjach w swojej okolicy?
fot.MK