Innowacje w sadownictwie, czyli jak poradzić sobie z przedzbiorczym opadaniem owoców

stop drop fruit

Owoce już zaczynają dojrzewać, dla sadownika to czas oczekiwania na zbiory. Niestety często zdarza się, że warunki pogodowe (wysokie temperatury, wahania temperatur czy silny wiatr) lub przeciążenie drzew i krzewów owocami sprawiają, że część owoców opada przed osiągnięciem dojrzałości zbiorczej. Są to czasami duże straty w plonach, ponieważ owoce te nie nadają się do konsumpcji ani przechowywania. Niestety część odmian szczególnie drzew owocowych (jabłoni, grusz, śliw) genetycznie posiada skłonność do opadania przed zbiorem. Jak można temu zaradzić?

Od wielu lat na rynku są dostępne preparaty chemiczne oparte na sztucznych hormonach wzrostu, które zastosowane na drzewa owocowe zapobiegają opadaniu owoców. Są skuteczne, ale posiadają również pewne wady: są zaliczane do środków chemicznych, ingerują w fizjologie rośliny i jej układ hormonalny powodując zachwiania fizjologiczne, często także pękanie lub zniekształcanie owoców, a przede wszystkim posiadają dość długi okres karencji po stosowaniu. Występują również na rynku nawozy dolistne wspomagające rośliny z dodatkiem alg lub ekstraktów z roślin, które również mają wspierać owocowanie, ale nie są to nawozy celowane na zapobieganie opadaniu owoców.

Firma Agrarius wychodząc naprzeciw potrzebom sadowników i ich plantacjom posiada w swojej ofercie nowoczesne i skuteczne nawozy dolistne wspierające rośliny, a w szczególności preparat STOP DROP FRUIT, który działając w naturalny, fizjologiczny sposób zapobiega przedzbiorczemu opadaniu owoców. Jest to nawóz dolistny zawierający w swym składzie specjalnie dobrane i przygotowane mikroelementy, takie jak: kobalt, cynk, molibden, kwasy humusowe najnowszej generacji oraz kompleks QM6 (innowacyjna technologia, która sprawia, że roślina staje się silniejsza i lepiej odżywiona poprzez zwiększenie pobierania składników pokarmowych z gleby i nawozów dolistnych).stop drop fruit

Innowacyjna formuła STOP DROP FRUIT sprawia, że roślina zyskuje siłę i możliwości do utrzymania owoców do czasu zbioru. STOP DROP FRUIT wpływa ponadto na doskonałą jakość owoców i ich kolor, wygląd ale także wartości odżywcze i zdolność przechowalniczą. Owoce dojrzewają w swoim tempie (nie przyspieszamy dojrzewania) w związku z tym nie pękają i nie wypełniają się wodą tylko miąższem.

Właściwości te potwierdzają badania naukowe wykonane na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, w których był porównywany wpływ 3 preparatów (STOP DROP FRUIT oraz dwóch preparatów opartych na substancjach chemicznych: Kwasie 1-naftylooctowym i trichlopyru). W badaniach porównywano szereg czynników, takich jak: plon ogólny [kg], średnia masa owoców [g], możliwe uszkodzenia roślin/owoców przez stosowane preparaty oraz jędrność miąższu, zawartość suchej masy, zawartość ekstraktu, zawartość cukrów redukujących, zawartość związków biologicznie czynnych i aktywność antyoksydacyjną: zawartość kwasu askorbinowego, zawartość związków fenolowych oraz całkowity potencjał antyoksydacyjny owoców. Obserwacje przeprowadzano na trzech odmianach jabłoni: ‘Šampion’, ‘Elise’, ‘Topaz’. Z badań jednoznacznie wynika, że w wielu z badanych czynników STOP DROP FRUIT zadziałał równie dobrze jak inne produkty oparte na substancjach chemicznych, a w niektórych przypadkach nawet dał lepsze rezultaty. STOP DROP FRUIT korzystnie wpłynął na wysokość plonu ogólnego oraz jakość zewnętrzną mierzoną średnią masą owoców oraz ich wyrównaniem. W doświadczeniu z odmianą ‘Šampion’ owoce traktowane nawozem STOP DROP FRUIT odznaczały się najwyższą średnią masą, równocześnie zawierały najwięcej suchej masy oraz cukrów prostych. Dla tej kombinacji odnotowano jedne z najwyższych poziomów substancji polifenolowych oraz – w konsekwencji – potencjału antyoksydacyjnego. W doświadczeniu z odmianą ‘Elise’ preparat STOP DROP FRUIT posiadał najwyższy plon ogólny, najwyższą zawartość suchej masy i cukrów prostych w owocach. Podobne tendencje dla preparatu STOP DROP FRUIT ujawniono w przypadku odmiany ‘Topaz’ – najwyższa zawartość suchej masy i cukrów redukcyjnych oraz substancji polifenolowych spośród wszystkich kombinacji, a także najwyższa jędrność owoców.

Wyniki badań pokazują jednoznacznie, że STOP DROP FRUIT jest preparatem nowoczesnym, bezpiecznym, nie zawiera żadnych szkodliwym pozostałości, a najważniejsze jest preparatem skutecznym. Nie wymaga okresu karencji, działa szybko i naturalnie. Dawkowanie preparatu to tylko 1 l/ha/600-1000 l wody. Preparat należy zastosować w formie oprysku nalistnego około 4 tygodnie przed planowanym zbiorem, aby roślina miała czas na odpowiednią reakcję fizjologiczną powodującą zamierzony efekt, czyli utrzymanie doskonałych jakościowo owoców.

Preparat STOP DROP FRUIT doskonale sprawdza się również w uprawie krzewów owocowych, szczególnie borówki amerykańskiej, jagody kamczackiej i aronii. Jak pokazuje praktyka również może być stosowany do zapobiegania opadaniu młodych zawiązków w okresie wiosennym, w krótkim czasie po zawiązaniu owoców, kiedy często warunki pogodowe nie sprzyjają utrzymaniu owoców na drzewach.

Nawozy dolistne Agrarius, w tym STOP DROP FRUIT doskonale wpisują się w trend „od pola do stołu” i stanowią doskonały przykład nowoczesnego spojrzenia na nawożenie w sadownictwie, a przede wszystkim podążają za ideą „Zielonego Ładu”.

Więcej na www.agrarius.eu

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here