Produkcja gruszek na świecie wg prognoz USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) wyniesie w sezonie 2016/2017 25,3 mln ton (będzie wyższa o 286 tys. ton w stosunku do ubiegłorocznej). Międzynarodowy handel tymi owocami będzie na poziomie 1,8 mln ton.
Produkcja gruszek w Chinach wzrośnie o 600 tys. ton do poziomu 19,3 mln ton. Większy będzie w tym kraju także eksport gruszek o 79 tys. ton – osiągnie 480 tys. ton, które będą wysłane głównie do Indonezji i innych państw azjatyckich. Chińczycy będą jednak mniej importować tych owoców (-2000 ton), zaledwie 6000 ton.
W Unii Europejskiej spodziewany jest spadek produkcji gruszek o 220 tys. ton do 2,3 mln ton. Eksport będzie niższy o 10 tys. ton i osiągnie poziom 300 tys. ton. Więcej gruszek do państw UE zostanie w tym sezonie sprowadzonych (+13 tys. ton), łącznie 235 tys. ton.
W Stanach Zjednoczonych przewidywany jest spadek produkcji o 25 tys. ton do 707 tys. ton. Niższy (o 26 tys. ton) będzie też eksport, który wyniesie ok. 130 tys. ton.
Argentyńska produkcja będzie niższa już czwarty rok z rzędu (-80 tys. ton) i osiągnie ok. 500 tys. ton. Niższy będzie również eksport tych owoców (-10 tys. ton) i wyniesie 300 tys. ton.
Zbiory gruszek w Chile wzrosną o 13 tys. ton do 280 tys. ton. Pozytywny trend (+11 tys. ton) spodziewany jest także w eksporcie, gdzie osiągnięty zostanie poziom 140 tys. ton (wysyłki głównie do UE).
W Rosji produkcja gruszek osiągnie poziom 159 tys. ton. Import tych owoców będzie o 22 tys. ton mniejszy i wyniesie ok. 245 tys. ton.
RS