Robot pielący do upraw pod osłonami i szkółek

Firma Naio Technologies zaprezentowała na targach Fruit Logistica 2017 robot pielący o nazwie OZ. Został zaprojektowany z myślą o szkółkach oraz niewielkich gospodarstwach produkujących warzywa. Napędzany jest energią elektryczną i pozwala na pracę od 4 do 10 godzin. Można go wykorzystać w uprawach, gdzie odstępy między rzędami wynoszą 55-120 cm.


Robot ma 40 cm szerokości, 100 cm długości i 60 cm wysokości. Wraz z baterią waży 110 kg, a po doczepieniu zestawu roboczego 150 kg. Napęd ma na 4 koła (4 silniki elektryczne o mocy 110W każdy). Opony można dobrać odpowiednio do podłoża po którym OZ się przemieszcza w uprawie. Robot wyposażony jest w akumulatory litowe lub ołowiowe, które mają żywotność 2000 cykli ładowania (litowe) lub 400 (ołowiowe).

Oz przemieszcza się z prędkością 1,3 km/godz., i jak wyliczyli inżynierowie z firmy Naio, może w ciągu 4 godzin opielić 48 100-metrowych rzędów. Można go eksploatować przy temperaturze od 5 do 40 stopni Celsjusza. Oprócz autonomicznej pracy np. pielącej, OZ może być wykorzystywany jako transporter i sterowany zdalnie za pomocą pilota, oraz pracować w trybie śledzenia i podążać za robotnikiem, pomagając np. w trakcie zbiorów.

Tryb autonomicznej pracy ustawia się wprowadzając do systemu dane (wielkość poletka, liczba rzędów itp.). Dzięki czujnikom Oz rozpoznaje położenie upraw i sam wykonuje nawroty na końcu rzędów. Po skończeniu zadanej pracy wysyła wiadomość tekstową do właściciela, a także w trakcie pracy, jeśli napotka problemy.

Jak podkreślają producenci, Oz pozwala zaoszczędzić czas, a jego eksploatacja jest tania (we Francji kosz energii potrzebnej do wykonania pracy na 1 ha upraw to 1 euro). Polecany jest do pracy w uprawach pod osłonami oraz w produkcji ekologicznej. Robot można wyposażyć w szereg narzędzi pielących, a także doczepiać do niego wózki.

Koszt robota w zależności od modelu to 21000-25000 euro.

Zobacz także film – robot OZ w trakcie pracy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here